eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Portrait of Latin American young man in smart casual clothing, representing young businessman, entrepreneur or University student. Handsome Latino in blue shirt commuting to work, having coffee break or communicating with business partners.
Nyitókép: Drazen_/Getty Images

Ha vonattal utazik, akkor ezt nem árt tudnia

Körülbelül hárommillió percet, vagyis öt év nyolc hónapot késtek a MÁV vonatai 2023-ban.

Rengeteget késtek a MÁV szerelvényei 2023-ban: az állami vasúttársaság a Telex kérdésére elárulta, hogy körülbelül 3 millió percnyi, azaz öt év nyolc hónapnyi késést hoztak össze a vonatok, ami 26,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Fontos tudni, hogy a MÁV módszertana 2017 óta annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy csak a 6 percnél hosszabb késések kerülnek be a statisztikákba. Az új sztenderd alkalmazása óta messze a legrosszabb évét zárta a társaság, amit jól mutat, hogy a romlás mértéke a koronavírus-járvány sújtotta 2020-hoz viszonyítva 80, de 2018-hoz képest is 40 százalék.

Ami némiképpen szintén más aspektusba helyezheti a közvélemény MÁV-val szembeni örökös bírálatát, hogy amíg a késés 5 év 8 hónap volt, addig a teljes menetidő 176,5 évnek felelt meg, ami 17,1 évvel több, mint volt 2018-ban. Arányait tekintve ugyanakkor szintén kimutatható a visszaesés, hiszen amíg az előző évben a teljes menetidő 3,23 százalékát érintették a késések, addig 2022-ben a 2,6 százalékát.

A fenti számokkal kapcsolatban azt is hangsúlyozta a MÁV, hogy kizárólag a vasúti szerelvényekre vonatkoznak, az utasokra nem. Az eltérés abból adódik, hogy az szintén nem számít bele a statisztikába, ha baleset vagy fennakadás miatt pótlóbuszokkal szállítják őket. A késés okai leginkább baleseti helyszínelésekre és a gyakori műszaki hibákra vezethetők vissza.

Címlapról ajánljuk
Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Burián Kata olimpiai szintes idővel nyert 200 méter háton pénteken az úszók országos bajnokságán, így Magyarország már 131 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Reális számítások szerint a sportolói küldöttség létszáma megközelíti vagy akár meg is haladhatja a tokióit (173)
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×