eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: unsplash.,com

Tovább öregedtek az autóink

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon közel 821 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2023-ban. Ez az érték mindössze 0,5 százalékkal marad el a tavaly mért rekordértéktől: 2022-ben 825 ezer volt a belföldi átírások száma. Tavaly folytatódott a járműállomány elöregedése: tavaly az adásvételek közel 34 százalékának egy legalább 20 éves jármű volt a tárgya. A részletekről Sipos Ildikó kérdezte Halász Bertalant, a Jóautók.hu vezérigazgatóját. Halász Bertalant, a Jóautók.hu vezérigazgatóját hallották.

A rekord közeli szint, 821 ezer autónak az adásvételét jelenti, de fontos kiemelni, hogy a belföldi piacon, tehát ez az okmányirodai átírások darabszámát jelenti. Az új autó esetében 3 százalékos csökkenést regisztráltak, az importált használt autó forgalomba helyezési darabszámokban pedig 16,5 százalékos csökkenést − mondta Halász Bertalan az InfoRádiónak.

A Jóautók.hu vezérigazgatója úgy fogalmazott, nagyjából egy éve léptük át a gépjármű-állomány életkorát tekintve a 15 éves lélektani határt. Most egy év alatt elég jelentős ütemben gyorsult az öregedése a járműparknak, majdnem a 16 évet súroljuk. A tavalyi 100-7000 környéki új autó átadás nagyon alacsony bázis volt, még a 2023-as adatokat is alulmúlta 3 százalékkal -mondta.

Ahogy öregszik a gépjárműpark, úgy az adásvételek darabszámát tekintve is egyre magasabb arányban cserélnek gazdát az idős autók. Hogyha nagyon hangzatos vagy elrettentő számokat akarnánk mondani, akkor kiemelhetnénk például azt, hogy az adásvételek, a belföldi adásvételek majdnem 35 százaléka 20 évnél idősebb autókat érintett − tette hozzá.

Márkék tekintetében az Opel Astra, Volkswagen Golf,Ford Focus triumvirátus, illetve a feltörekvő gyártmányok közül a Skoda Octaviát érdemes megemlíteni, és természetesen a Suzukinak a modelljei is itt vannak az élbolyban − összegezte Halász Bertalan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×