eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
View from inside the cab of the truck. Car transport. The truck is driving down the road.
Nyitókép: Mariusz Pietranek/Getty Images

Rémálom az M6-oson: sokkolta az utasokat a buszvezető

Hiába mobilozott vezetés közben, lehet, hogy nem is szegett KRESZ-szabályt.

Hajmeresztő videót küldött az rtl.hu-nak egy olvasó, aki Pécsről tartott Budapestre a Volánbusz járatával. A felvételen látszik, hogy a busz sofőre tartóra tett telefonján böngészi a közösségi médiát (valószínűleg a Facebookot), miközben nagyjából 100 km/órával vezet.

A Volánbusz sajtószolgálata később közölte: mélyen elítéli a videóban szereplő, utasokat veszélyeztető jelenetet, ezért azonnal belső vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban. A KRESZ vezetés közbeni mobilozást tiltó passzusa „természetesen vonatkozik az autóbusz-vezetőinkre, valamint a telefontartóban lévő mobiltelefon használatára is – azzal a szigorítással, hogy az autóbuszvezetők semmi olyan egyéb tevékenységet nem folytathatnak, ami elvonná figyelmüket a vezetéstől”, írták.

A KRESZ szabályai szerint „a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”, tehát tulajdonképpen ezt a szabályt nem szegte meg a buszvezető, jegyezte meg a portál korábban. A Volánbusz most azt írta, hogy a mobiltelefon vezetés közbeni használata a kihangosító vagy a headset alkalmazásával csak szolgálati ügyben és csak rövid ideig engedélyezett a sofőrjeik számára. Álló jármű esetében, forgalmi okok miatt álló járműben (vasúti átjáró előtt, piros lámpánál, torlódás esetén) az elindulásig használható kézben tartott mobiltelefon - ismertette szabályzatát a társaság.

Amennyiben bizonyítottnak ítélik meg a szabálytalan mobiltelefon-használatot, a munkáltató szankciót alkalmazhat, súlyosabb esetben vagy a kötelezettségszegés ismétlődő jellege esetén akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet.

A rendőr egyébként a szabályok szerint a mobiltelefon vezetés közbeni használatát 15 ezer forintos helyszíni bírsággal és három büntetőponttal büntetheti. Ha a feljelentés lesz az ügyből, akkor szabálysértési eljárásban 30 ezer forintra emelkedhet a bírság.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×