eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Száhel-övezetbe tervezett magyar katonai szerepvállalásról tartott sajtótájékoztatóján a Honvédelmi Minisztériumban 2023. október 13-án. A migráció megfékezéséért és a humanitárius segítségnyújtás érdekében Magyarország katonai missziót indít a Száhel-övezeten belül található Csádba.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

A nemzetbiztonság összefonódott az agráriummal

A magyar haderő fejlesztéséhez szükség van a táplálkozástudomány és az élelmiszertudomány legújabb kutatásaira is, mind a toborzás, mind a megtartás, mind a személyi állomány támogatásának tekintetében – mondta a honvédelmi miniszter Gödöllőn.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrárium és nemzetbiztonság című konferenciáján – ahol a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a MATE együttműködési megállapodást írt alá – arról beszélt, hogy

a Magyar Honvédség egy a rendszerváltás óta nem látott fejlesztésen megy keresztül, amely a haderő minden elemét érinti.

Hozzátette, hogy a fejlesztések nemcsak a hadfelszerelést, a humán és az infrastrukturális viszonyokat, hanem a szervezeti viszonyokat is érintik. Így tehát érintik az ellátást, az étkeztetést is, ami szükségessé teszi a mostanihoz hasonló konferenciák és együttműködések létrejöttét – mondta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy a megváltozott biztonsági környezetben, „amit gyakran, méltán a veszélyek korának is szoktunk nevezni”, erős kihívásokkal kell szembenézni, a kihívások pedig érintik a magyar nemzetbiztonságot is.

Emlékeztetett: alig múlt el a Covid-járvány, kitört az ukrajnai háború és most egy másik van folyamatban, amely befolyásolja a világkereskedelmet.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt, hogyan kapcsolódik egymáshoz az agrárium és a nemzetbiztonság területe. Hozzátette, hogy az agrárium szerepe a nemzetbiztonság területén az elmúlt években erősödött fel, először, amikor kitört a Covid-járvány és szembesülni kellett azzal, hogy ha lezáródnak a határok, akkor gondok lehetnek az élelmiszerellátással.

Ezután jött az ukrajnai háború, amely újabb problémákat idézett elő, és felvetette az agrárium nemzetbiztonságban játszott szerepének jelentőségét.

A MATE már korábban előrelépett ezen a területeken, amikor létrehozta a biztonságkutató központot

– hangsúlyozta. Ennek feladata, hogy az agrárium, a mezőgazdaság és az élelmiszertudományok azon vetületeit kutassa, amelyek mind békeidőben, mind krízishelyzetben részét képezik a nemzetbiztonságnak – fűzte hozzá a rektor.

Az együttműködési megállapodást Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Tajti Norbert, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója írta alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×