eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat/Facebook

Újabb hajléktalanellátót nyitottak a Máltaiak

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat december végén nyitotta meg Dél-Buda legújabb, kifejezetten hajléktalan emberek ellátására kialakított, komplex ellátást nyújtó éjjeli menedékhelyét a Galvani úton. Morva Emíliát, a szeretetszolgálat Közép-Magyarországi régióvezetőjét kérdeztük.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megnyitotta Budapest legújabb, kifejezetten hajléktalan emberek ellátására kialakított, komplex ellátást nyújtó intézményét. Az épület elsőként használatba vett szintjein éjjeli menedékhely nyílt, amely máris telt házzal működik. A dél-budai területet ellátó, modern és méltó központtal teljessé válik a főváros budai oldalán a hajléktalanellátás intézményi háttere, melynek működtetéséért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felelős.

"Éjszakánként 59 hajléktalan embert várunk, hogy az éjszakájukat biztonságos helyen tölthessék. Este nyit ki a szálló, az itt alvók reggel el is mennek. Terveink szerint a jövő télen már arra is lehetőség nyílik, hogy napközben is legyen ellátás. Ha nem enyhül az időjárás, akkor viszont már most is nyitva maradhat nappal a szép és nagyon igényes, új ingatlan" - mondta el az InfoRádióban Morva Emília, a szeretetszolgálat Közép-Magyarországi régióvezetője.

A vörös riasztás a hideg miatt péntek esti biztosan érvényben van, ezen idő alatt egyébként is be kell fogadni a hajléktalanokat a szociális intézményeknek akkor, ha azok ellátása a hajléktalanszállókon nem megoldható.

A hajléktalanszállók kihasználtsága viszont jelenleg csak mintegy 80 százalékos, tehát még jócskán vannak szabad férőhelyek, vidéken fordul elő, hogy nem egyenletes az ellátási lehetőség - elmondása szerint.

Szállást nyújtó férőhely országosan nagyságrendileg 10 ezer van, a fővárosban 4800-5000, extrém hidegben plusz 1600 férőhelyet lehet megnyitni, de Morva Emília úgy véli, hajléktalan ember nem maradhat szükség esetén ellátatlan; szobák, előterek, érkezők mindig megnyithatók székekkel, matracokkal.

"Rugalmasak a falak, nem csak a Máltai Szeretetszolgálatnál. Nyilván ilyenkor már életmentésről van szó" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×