eur:
390.7
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Sió-csatorna megnyitott balatonkiliti duzzasztógátja Siófokon 2023. december 29-én. A sok csapadék következtében december eleje óta 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje. A tó magas vízállását vízleeresztéssel csökkentik a Dunába torkolló Sió-csatorna megnyitásával.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Első látásra szokatlan dolog történik a Balatonnál

Nyitva a Sió-zsilip, mégsem csökken a tó vízszintje.

Az év végén közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hogy „óvatos”, 15 köbméter/s-os vízeresztés kezdődött a Balatonnál december 27-én a siófoki zsilipen keresztül. A folyamat megindításának oka, hogy a tó vízszintje a sok csapadék miatt a téli üzemi maximuma (110 centiméter +/- 5 százalék) fölé került, az óvatos mértéket pedig a Dunán érkező árhullámok indokolták.

A tó vízszintje decemberben összesen 20 centiméternyit emelkedett.

A vízeresztés kezdete óta nem adott szöveges információkat a vízügy a folyamat menetéről, de a vizugy.hu honlap szerint a december 31-én 123 centiméter volt a tó vízállása a siófoki vízmércénél, a január 2-a reggel 6 órás adat pedig 127 centit mutat, és néhány órával korábban mértek 130 centis vízállást is.

(A nyitóképen: A Sió-csatorna megnyitott balatonkiliti duzzasztógátja Siófokon 2023. december 29-én.)

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×