eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Lebontott karácsonyfa Budapest VII. kerületében vízkereszt napján, 2023. január 6-án. A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója a becslések szerint több mint félmillió karácsonyfát szállít majd el az ünnepeket követően. Az igazi kihelyezési dömping január 6. után kezdődik, és általában egy-másfél hónapig tart.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fél millió karácsonyfa lesz a tűz martaléka

A Budapesti Közművek szervezetten gyűjti be és környezetbarát módon hasznosítja az ünnepek után feleslegessé vált sokszázezer karácsonyfát – közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divízió.

A feladat logisztikai szempontból is komoly kihívás, hiszen becslések szerint évente 500-600 ezer fenyő kerül ki a fővárosi utcákra – emelték ki a közleményben. A lakosság a fákat elhelyezheti a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére, vagy lerakhatja a háztartási hulladékos kukák mellé jól látható helyre. Az FKF arra kéri a budapestieket, hogy

a fákat semmiképpen se dobják el a közterületeken, úgy, hogy az veszélyezteti a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat, mások biztonságát, illetve a főváros tisztaságát.

A tájékoztatás szerint a kijelölt gyűjtőpontokról vízkereszt után naponta átlagosan 12 „fenyőfajárat”, a lomtalanításoknál alkalmazott, speciális felépítménnyel szerelt célgép szállítja el az összegyűlő karácsonyfákat. A lakóingatlanoktól a kukásautók gyűjtik össze a fákat, illetve szükség esetén külön járművek is besegítenek.

A karácsonyfák az aprítást követően, a kommunális hulladékkal történő összekeverésük után, ellenőrzött, ipari körülmények között alkalmasak a környezetkímélő módon történő termikus hasznosításra, így a nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak környezetbarát távhőt és villamos energiát – olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 10:40
×
×
×
×