eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vének, 2023. december 27.A drónnal készült képen a Duna által elárasztott, ártérben fekvő üdülőnegyed a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vének település határában 2023. december 27-én. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le, a fővárosban várhatóan december 28-án reggel tetőzik a folyó.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kártérítés árvízre: miért és mire kérhetjük? – a szakértő válaszol

Ha az árvíz kárt tesz az ingatlanunkban, érdemes fotókkal dokumentálni, kártérítés pedig az időben, a káresemény előtt legalább két héttel megkötött biztosítás esetén jár. Amennyiben autó rongálódik meg, akkor csak a teljes körű casco segíthet – mondta az InfoRádióban a CLB biztosítási alkuszcég értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Mielőtt kártérítési kéréssel kapcsolatban bárki biztosítóhoz fordulna, érdemes tájékozódni arról, hogy az egyes esetekben milyen lehetőségek közül lehet választani. Fontos tudni például azt, hogy árvízre van, talajvízre viszont nincs biztosítási kártérítés. Németh Péter az InfoRádióban elmondta: a mostani helyzetben csak azok az érintettek számíthatnak a biztosító segítségére, akiknek a lakásbiztosítása, ingatlanbiztosítása vagy egyéb biztosításai kiterjednek az árvíz típusú kárra. Ami jó hír, hogy a legtöbb ingatlanbiztosításban „ez alapból benne van”, magyarán

akinek van teljes körűen kötött ingatlanbiztosítása, az minden akadály nélkül jogosult arra, hogy megtérítse neki a biztosító az árvíz okozta károkat.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a biztosítóknak 15 napos moratóriumi lehetőségük van, és ezen idő alatt indoklás nélkül elállhatnak a kártérítéstől. Ezt éppen azokra az esetekre vezették be, amikor valaki hirtelen elgondolásból, az utolsó pillanatban akar biztosítást kötni, mert érzékeli a környezetében, hogy valamilyen természeti katasztrófa közeleg. Ez is azt mutatja, hogy nagy bajba kerülhet az, aki nem gondoskodik időben magáról, az ingatlanáról vagy éppen valamelyik járművéről.

Németh Péter közölte: érdemes előre gondolkodni, nem csak akkor cselekedni, amikor érkezik a veszély, mert lehet, hogy akkor már késő lesz. Hozzátette: nem biztos, hogy ilyen esetben kizárólag elutasító választ kap a biztosítótól az érintett személy, de bizony erre is elég nagy az esély. Hangsúlyozta, hogy

az érintettek közül azok lehetnek igazán nyugodtak a jelenlegi időszakban, akik a mostani árhullám előtt több mint 14-15 nappal gondoskodtak a biztosítás megkötéséről.

A szakember szerint jelen helyzetben az az elsődleges, hogy próbáljuk meg megakadályozni az árhullám terjedését azokon a helyeken, ahol ez szükségessé válik. Akinek erre van lehetősége, szerezzen be homokzsákokat, továbbá mindenképpen ki kell menteni azokat az ingóságokat, amelyek elkezdtek elázni. Ha az autó olyan helyen áll, amely nem védett az árhullámtól, máshová kell vele leparkolni. Ezeket a szempontokat, teendőket nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis a biztosítási szerződések egyebek mellett tartalmazzák ezeket az előírásokat is. „Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek kötelező a tőle elvárható, legnagyobb gondoskodással eljárni, és a lehető leghamarabb meg kell kezdenie az adott tárgyak, eszközök kimentését, vagyis a kárenyhítést” – magyarázta a szakértő.

Dokumentáljunk mindent!

Nagyon fontos a kárintézést illetően, hogy készítsünk fényképeket a tönkrement vagy megrongálódott dolgokról. Németh Péter azt javasolja, hogy ha már áll a víz a pincében vagy a házban, akkor tegyünk a falhoz egy kihúzott centit, ami a földig ér, és időről időre fotózzuk le, hogy hány centiméter magas volt a víz. A bejelentést pedig célszerű akkor megtenni a biztosító felé, amikor már minden érték biztonságban van. Erre ma már természetesen online is van lehetőség, tehát nincs szükség személyes jelenlétre.

Kártérítés csak akkor jár, ha az ügyfél rendelkezik érvényes ingatlanbiztosítással és nincs díjelmaradása.

Ha kötöttünk ilyen biztosítást, megnyugodhatunk, ugyanis ez vonatkozik az árvíz okozta károkra is. Kártérítést lehet igényelni

  • az adott ingatlanban keletkezett károkra és azok kijavítására,
  • az ingóságok cseréjére,
  • az ingóságok javítására,
  • az árvíz által okozott balesetekre vagy személyi sérülésekre.

Nagyon fontos, hogy pontosan rögzítsünk a biztosítási szerződésünkben minden olyan ingóságot, amely az otthonunkban vagy a környezetünkben található. Ahogy Németh Péter fogalmazott, sok esetben találkoznak azzal, hogy egy-egy ügyfélnek gondos gazdaként hosszú évek óta megvan a biztosítása, de közben felújításokat végzett az ingatlanjában vagy értéknövelő intézkedéseket, különféle beruházásokat hajtott végre az otthona környékén, az ingatlanbiztosítás értékét viszont nem emelte meg. Ha ezt elmulasztjuk, könnyen nagy meglepetés érhet minket negatív értelemben, ugyanis „a biztosító csak úgy magától nem értesül arról, ha értéknövekedés történik az ingatlanunkban, és

csak azzal az összeggel fog számolni, amire az eredetileg megkötött biztosítás szól”.

Ha az árvíz az autóban okoz valamilyen kárt, a teljes körű casco-biztosítás jelenti a legjobb megoldást. Németh Péter elmondta: nagyon kevés ingatlanbiztosítás tartalmaz olyan kitételt, amely a garázsban parkoló autóra is kiterjed. A járművek ugyanis különálló vagyontárgyat képeznek, ezért ha ilyen típusú kártérítést szeretnénk, csak a teljes körű cascóban bízhatunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×