eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
A kiáradt Duna Budapesten, a Salkaházi Sára rakparton a Fővám térnél 2023. december 27-án. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Budapesten várhatóan december 28-án reggel tetőzik a Duna.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Egymillió dolgozót érint a kötelező legkisebb bérek előrehozott emelése - a nap hírei

Csaknem 1 millió dolgozót érint a kötelező legkisebb bérek előrehozott emelése. Törökországban jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását a parlament külügyi bizottsága. Országszerte több mint 1.200 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

Közvetlenül csaknem 1 millió dolgozót érint a kötelező legkisebb bérek előrehozott emelése - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A minimálbér és a szakmunkás minimálbér december 1-jétől 15 százalékkal, 266.800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326.000 forintra emelkedett.

Rekordösszegű, több mint 1.300 milliárd forint értékű támogatást kaptak az idén a gazdálkodók - közölte az agrárminiszter. Nagy István a 2023-as év mezőgazdasági kifizetéseit összegezve elmondta: a Vidékfejlesztési Program kifizetése lényegében megduplázódott, az év végére megközelítette a 750 milliárd forintot, ami szintén rekord.

Idén újra Mészáros Lőrinc lett a leggazdagabb magyar a Forbes listáján. Vagyona egy év alatt 150 milliárd forinttal, 591,3 milliárd forintra nőtt a lap becslése szerint. A 2. helyre csúszott vissza Csányi Sándor OTP-vezér 573,7 milliárd forinttal. A dobogó 3. fokán Felcsuti Zsolt áll, 442,9 milliárdos becsült vagyonnal.

Januártól emelkedik a Babaváró kölcsön összege – hívta fel a figyelmet egy korábbi döntésre a családügyi államtitkár. A házaspárok 10 millió helyett 11 millió forinthoz juthatnak hozzá. A kölcsönt azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 30. életévét. Ahol a feleség már elmúlt 30, de még nem töltötte be a 41. életévét, és igazolják a legalább 12 hetes várandósságot, 2024. december 31-ig szintén igénybe vehetik a konstrukciót.

A felzárkózó települések program részeként 21 új szociális naperőmű épül nehéz helyzetű kistelepülések külterületén, amelyeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat üzemeltet. A létesítmények által termelt energia árával 2 ezer háztartás fűtéséhez járul hozzá a program.

A jövő év elején is szükségesnek tart egy újabb, 50 milliárd forintos kórházi adósságrendezést az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László az InfoRádiónak azután beszélt erről, hogy novemberben az egyetemi klinikákkal és az egyházi intézményekkel együtt a tartozásállomány elérte a 130 milliárd forintot.

A GDP 4 százalékáról 7-re emelné az egészségügyi kiadásokat az MSZP. A párt egészségügyi kabinetjének vezetője szerint ez azért sürgős, mert az Európai Unió tagállamai közül GDP-arányosan Magyarország költi az egyik legkevesebbet az egészségügy működtetésére.

Egy évi 600 milliárd forintos, szociális alapú épületszigetelési és energetikai programot indítana az LMP. Az ellenzéki párt egy határozati javaslatot is benyújt az Országgyűlésnek. A párt javaslata szerint a rossz állapotú lakások esetében kötelező elem lenne a legalább 50 százalékos energiamegtakarítást eredményező felújítás.

A vártnál magasabban, 700 centiméter körül tetőzhet a Duna Budapestnél holnap. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint Nagybajcsnál a mellékfolyók nagyobb vízszállítása miatt kettős tetőzés alakult ki. A Tiszán is folytatódik az árhullám levonulása. Jelenleg országszerte több mint 1.200 kilométeren van készültség.

Jelentősen visszaesik Európa részaránya az orosz olaj-exportban az idén, miközben Kínáé és Indiáé erőteljesen nő. Az energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint a teljes orosz olaj- és kőolajtermék-kivitelben Európa részaránya a korábbi 40-45 százalékról az idén 4-5 százalékra zsugorodik.

Több mint 60 ezer munkahelyet szüntettek meg a globális bankok az idén a tranzakciók számának csökkenése és a tőzsdék visszaesése miatt, jövőre pedig további leépítések várhatók - közölte a Financial Times.

Törökországban jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását a parlament külügyi bizottsága. A testület elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem várható gyors szavazás a parlamentben. Hozzátette: a házelnök dönt arról, hogy mikor tűzi ki szavazásra a kérdést, ezután kerül majd jóváhagyásra Recep Tayyip Erdogan török elnök elé.

Több mint 70 légicsapást mért kurd célpontokra Észak-Szíriában és Irakban a török hadsereg. A katonák összesen 59 terroristával végeztek. A Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei pénteken és szombaton 12 török katonával végeztek Észak-Irakban. Ankara válaszlépésként katonai műveletet indított a hét végén a szíriai és iraki határ menti területeken.

Mintegy 200 célpont légi, tengeri és szárazföldi támadásával folytatódott a Hamász elleni háború. Eközben Gáza teljes fegyvermentesítéséhez köti a békét az izraeli kormányfő. Benjámin Netanjahu a Wall Street Journal napilapnak írt véleménycikkében közölte, azt szeretnék, ha a régió nem szolgálna többé kiindulópontként az országa elleni támadáshoz.

Ukrajna több mint 38 milliárd eurónak megfelelő nemzetközi pénzügyi segélyt kapott idén - közölte az ukrán pénzügyminiszter. Eközben Oroszország több hullámban támadta drónokkal Dél-Ukrajnát hajnalban, egy ember meghalt. A 46 iráni gyártmányú repülőgép közül 32-t sikerült megsemmisíteni.

Michigan állam legfelsőbb bírósága elutasította Donald Trump kizárását az előválasztásból. A volt amerikai elnököt a február végi republikánus előválasztás helyi indulói közül 4 michigani választópolgár kezdeményezésére akarták kizárni.

A lengyel közmédia felszámolásáról döntött a lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter. Ezt a tárcavezető jelentette be az X közösségi felületen.

Ausztráliában 9 ember meghalt a karácsonyi ünnepek alatti heves zivatarokban. A rendkívüli időjárás jégesőt és özönvízszerű esőzéseket okozott Victoria, Új-Dél-Wales és Queensland államban.

Elhunyt Wolfgang Schäuble, a Bundestag korábbi elnöke volt német pénzügyminiszter. A CDU politikusát 81 éves korában érte a halál.

Meghalt Jacques Delors, a modern Európai Unió egyik megteremtője és az euró atyja. A francia politikus 98 éves volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×