eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Jókai nevű sétahajó Balatonfürednél a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Látványosság a Balatonon - egy kincset szerzett meg a Bahart

Hajókülönlegességet vásárolt a Balatoni Hajózási Zrt.

A Bahart egy közbeszerzési eljárással vásárolta meg a Vanyolai Hajózási Kft.-től, mintegy 180 millió forintért a Jókai sétahajót. A nosztalgiaflottába kerül, a Bahart 1888 és 1926 között működő jogelődje által üzemeltetett csavargőzös hajóflotta emlékét őrizve - írta a vg.hu.

A történelmi gőzösflotta fellelhető hajói – egyetlen kivétellel – már a Balatoni Hajózási Zrt. rendelkezésére állnak.

A Hajóregiszter adatai szerint az azonos időszakban, ugyanilyen funkciókkal (nem hadihajó, nem teherhajó) épített hajók közül csak a Jókai nem semmisült meg és van üzemképes állapotban.

A 32,3 méter hosszú, 5,3 méter széles és másfél méter merülésű hajó megengedett befogadó képessége 85 fő.

Balatonfüred, 2019. július 23.
A balatonfüredi kikötőhöz közelít a Jókai sétahajó.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A balatonfüredi kikötőhöz közelítő Jókai sétahajó 2019. július 23-án. MTVA/Bizományosi: Balaton József

1913-ban építette az Óbudai Hajógyár Siófokon, túlélt két világháborút, egy elsüllyesztést, a gazdasági válságot és többszöri kiselejtezést. 1963–64-ben átépítették motoros hajóvá egy használt német Buckau-Wolf hathengeres dízelmotorral. A hetvenes évek végén selejtezték, majd a Körösök partvidékére került. Többszörös tulajdonosváltás után teljesen tönkrement. Egy jegesedés során partra futott és ott is maradt.

1998-ban Vanyolai Sándor vásárolta meg a leamortizált hajótestet, és megkezdte az újjáépítést. Kurusa Sándor tervei alapján új külsőt kapott és a 21. század elvárásainak megfelelő felépítést, vendégteret. 2003-ban állt szolgálatba a Balatonon. Sétahajóként üzemel a Kisfaludy hajóval együtt Balatonfüreden. Rendszeresen otthont ad esküvőknek, leánybúcsúknak és egyéb rendezvényeknek.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×