eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Már a banán is megterem a Balaton partján

A Balaton partján lassan véget ér a fenyők és tuják ideje, előtérbe kerülhetnek akár a kifejezetten egzotikus növények is.

A banán trópusi növény, ami elsősorban azt jelenti, hogy a 26–30 fokos hőmérsékletet kedveli (vagyis nem fagyálló), és legalább havi 100 mm csapadék szükséges a fejlődéséhez. 9-10 hónapos korában virágzik, majd a termése 3 hónap alatt érik be - írja az Agrofórum.

A hazánkba érkező banán nagy része Ecuadorban terem, és mivel óriási távolságra kell szállítani, ezért zölden szüretelik. Idehaza érlelőkamrákban, etiléngáz segítségével változik sárgává, ami persze nem teljesen képes kiváltani a természetes folyamatokat.

Feltehetőleg a siófoki Magyar Bálint is azért vállalkozott házilagos banántermesztésre, hogy belekóstolhasson a gyümölcs igazi ízébe - írja a mezőgazdasági portál. A lelkes termelő máris trópusi fákat vizionál a Balaton partjára, ám ehhez a klímaváltozásnak kissé előrébb haladottnak kellene lennie. A gazdálkodó „privát esőerdejét” Balatonkilitiben hozta létre, és a látogatók valóban egy dzsungelben érezhetik magukat.

Megterem itt a kék, a piros és a tigriscsíkos banán is, vagyis a termelő tudatosan törekszik a sokszínűségre.

Mint írják, nála a banánok a második, harmadik évben fordulnak termőre, hetente növesztenek több méteres levelet, bár ehhez ideális klíma, valamint intenzív trágyázás és öntözés szükséges, és kiváló minőségű tőzegtalaj. A 2022-es hőség és aszály azonban a banánokat is megviselte, Magyar Bálintnak takargatnia kellett a növényeket, hogy ne menjenek tönkre. Véleménye szerint egyébként a ma még egzotikusnak tartott növényeknek igenis van jövőjük Magyarországon - teszik hozzá a cikkben.

A Facebookra egy rövid kedvcsináló videó is felkerült az egzotikus kertészetről:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×