eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A nagycenki Széchenyi-kastély 2022. május 10-én. Befejeződött a kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként megvalósuló fejlesztés több mint 2 milliárd 844 millió forintból, részben uniós támogatással, részben hazai forrásból őszig valósul meg.
Nyitókép: MTI/Filep István

Újdonságokkal bővült a nagycenki Széchenyi-kastély – képek

Átadták a nagycenki Széchenyi-kastély több mint 3,2 milliárd forintból felújított épületegyüttesét és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket, egyúttal csütörtökön újra megnyílt a megújult, a Széchenyieket bemutató és életükbe bepillantást nyújtó állandó kiállítás is.

A most zárult nagycenki projektben a rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg.

Az Öreg-kastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak fel és tűzvédelmi rendszert építettek ki. A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.

Az Öreg-kastélyban és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást a téli nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Nagycenk, 2023. december 14.
A Széchenyiek életét bemutató újranyitott állandó kiállítás a több mint 3,2 milliárd forintból felújított nagycenki Széchenyi-kastélyban a turisztikai célú fejlesztések  átadásának napján, 2023. december 14-én.
MTI/Filep István
MTI/Filep István

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára köszöntójében úgy fogalmazott: különös jelentősége van annak, hogy éppen december 14-én, a hűség napjának évfordulóján adhatják át a megújult Széchenyi-kastély fejlesztéseit, és nyílik meg a Széchenyi Istvánt mint államférfit bemutató kiállítás.

"Magyarország a település jelképének felújításával fejezhette ki tiszteletét a Széchenyiek mellett, a nagycenkiek előtt" - mondta.

Az államtitkár beszédében utalt arra, hogy 1921-ben a nagycenkiek elsöprő többséggel szavaztak népszavazáson Magyarország mellett,

tanúbizonyságát adva hazaszeretetükről, valamint arról is, hogy ragaszkodnak a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István szellemi örökségéhez.

Napjainkban ismét központi kérdés az ország önrendelkezése, szuverenitása, az, hogy külföldről miként lehet befolyásolni a magyar sorskérdéseket - jelentette ki.

Nagycenk, 2023. december 14.
A Széchenyiek életét bemutató újranyitott állandó kiállítás a több mint 3,2 milliárd forintból felújított nagycenki Széchenyi-kastélyban a turisztikai célú fejlesztések  átadásának napján, 2023. december 14-én.
MTI/Filep István
MTI/Filep István

A szabadság és nemzeti önállóság ügye tehát mind a reformkor, mind a soproni népszavazás időszakának, mind a mostani időknek a legfontosabb ügye- hangsúlyozta.

"Az ország szuverenitása védelemre szorul, és ilyenkor nekünk, magyaroknak kötelességünk fellépni a hazánkért. Szemben a múlttal, ma ezt békés eszközökkel - például a szuverenitásvédelmi törvény megalkotásával - és a nemzeti konzultáción való részvétellel tehetjük meg" - fűzte hozzá.

A Nemzeti Kastély és Várprogramban rendelkezésére álló 60 milliárd forintból 17 kastély és 12 vár újult meg az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×