eur:
389.53
usd:
359.11
bux:
66185.62
2024. február 26. hétfő Géza
Budapest, Hungary - October 2021: National Archives of Hungary building and streets of Buda hill
Nyitókép: Vladislav Zolotov/Getty Images

Itt a bejelentés: indulnak a vári lakáseladások

Az I. kerületi polgármester terjedelmes posztban magyarázza el, mi tartott ennyi ideig, amíg magántulajdonba adhatókká váltak az önkormányzati bérlakások a világörökségi területen.

"Elkezdődnek az első vári lakáseladások" - jelentette be péntek reggel a Facebookon V. Naszályi Márta budavári polgármester.

Mint az intézkedés előtörténetéről írja, 2019-es hivatalba lépésekor elkezdték felülvizsgálni a vári lakásörökséget, azok viszonyait, de ez nem volt egyszerű, mivel állítása szerint egyedileg határozta meg fideszes elődje a bérleti díjakat, illetve azok körét, akik bérlakásokhoz juthatnak.

A polgármester viszont korábban ígéretet tett arra, hogy a bérlők tulajdonba juthatnak a Várban, mert "történelmi igazságtalanságot szenvedtek el azzal, hogy ezt nem tehették".

Ezt azonban felülírta állítása szerint az a törvény, amely minden bérlő számára lehetővé tette a kedvezményes műemléklakás-vásárlást. Így juthattak volna elvileg azonnal tulajdonba azok is, akik az elmúlt pár évben - 2019 előtt - "kegyből" kaptak lakást a Várban, "sokszor a piaci ár tizedéért".

"A lakáseladások elindítása azért tartott ilyen sokáig, mert a Fidesz ezt a törvényt úgy írta meg, ahogy. Az önkormányzatnak a törvény értelmében összesen 110 házat kell társasházzá alakítani, ami nagyon sok időt vesz igénybe, mivel ennek része egy építészeti felmérés, illetve tervdokumentáció és társasházi alapító okirat elkészítése. Műemléképületekről van szó, a munkát a nulláról kellett elkezdeni" - magyarázza V. Naszályi Márta.

A társasházzá alakítás befejeztével viszont elhárulnak az akadályok a lakáseladás elől.

A befolyó bevételeket az önkormányzat kizárólag lakásfelújításokra használhatja fel a törvény értelmében, bérrendezésekre például nem.

Ígéretet is tett: ez utóbbi másként lesz, ha jövőre újraválasztják.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 16:09
×
×
×
×