eur:
394.28
usd:
363.89
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: Pixabay

Értékes a kávézacc, visszagyűjthetővé válhat

Lezárult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és egy üdítőipari multicég kávézacc visszagyűjtésére kiírt pályázata.

Magyarországon az elfogyasztott kávéból több mint 14 ezer tonna zacc lesz. A zacc nagyobb mennyiségben, vendéglátóipari egységekben is keletkezik, amelynek a visszagyűjtése jelen pillanatban nem megoldott, ugyanakkor nagyon sok értékes anyag marad benne, mondta az InfoRádiónak a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.

A pályázat arról szólt, hogy amennyiben továbbfeldolgozásra szánjuk a zaccot, és nem csak komposztálni szeretnénk, akkor biztosítanunk kell azt, hogy ennek a visszagyűjtése a háztartási hulladéktól elkülönülten, és a mikrobiológiai előírásoknak megfelelően történjen. Ehhez várták a hallgatók kreatív ötleteit - mondta el Badakné Kerti Katalin, aki elmondta azt is, hogy a nyertes csapat egy kétlépcsős zaccgyűjtő rendszer ötletét dolgozta ki.

Az okostárolóban egy UV-fénnyel történő sterilizálás történik, ahonnan egy másik tartóedénybe kerül a zacc, melynél egy szenzor érzékeli a tartály teltségi állapotát és automata módon jelet ad egy logisztikai központba, hogy ott ütemezni tudják a visszagyűjtést. Ezáltal megvalósulhat a zárt rendszerű, időben történő visszagyűjtés, és így a zacc elszállításra kerülhet a továbbfeldolgozó üzemhez - magyarázta a docens.

Ez az innovációs pályázatnak csak az első lépése volt, amelyben a legnagyobb termelőket, a vendéglátóipari egységeket célozták meg. Ahhoz, hogy ez háztartási méretben is működjön, majd léptéket kell változtatni, és valószínűleg egy fogyasztói "képző" programot is mögé kell tenni. Ennek kidolgozása csak ezután történik - tette hozzá Badakné Kerti Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×