eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pixabay

Jövőre 2,4 százalékos magyar GDP-növekedésre számít az EB - a nap hírei

Lehetővé teszi a kormány, hogy az önkormányzati közműcégek a lakosságitól eltérő vízdíjat fizettessenek a cégekkel. Távozik a Magyar Orvosi Kamara éléről Kincses Gyula.

Idén a magyar GDP 0,7 százalékos csökkenésére, jövőre 2,4 százalékos, növekedésre számít az Európai Bizottság. A testület szokásos őszi gazdasági előrejelzése szerint az infláció jövőre 5 százalék körül lehet átlagosan, majd utána 4 százalékra lassulhat. A testület a kormány által tervezettnél lényegesen magasabb magyar deficitet jósol. Szerintük a GDP 5,8 százaléka lehet a deficit. Jövőre pedig még ennél is nagyobb lehet az elcsúszás, a tervezett 2,9 százalékkal szemben 4,3 százalékos hiány lehet.

Lehetővé teszi a kormány, hogy az önkormányzati közműcégek a lakosságitól eltérő vízdíjat fizettessenek a cégekkel. A lakosság továbbra is a rezsicsökkentett árat fizeti a vízért. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a főváros követelésére nyújtották be a törvénymódosítást. A közlemény szerint a módosítás az országosan egységes díjak bevezetése mellett egy olyan újraelosztó rendszer működtetését teremti meg, amely a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségszintjéhez igazodó bevételt biztosít.

Szigorítaná az ipari létesítmények szennyezőanyag-kibocsátására vonatkozó határértékeket a kormány. Erről egyeztetést kezdeményeznek az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a rendelettervezetet pedig társadalmi egyeztetésre bocsájtották– közölte Energiaügyi Minisztérium. A közlemény szerint a németországit alapul vevő szabályozási javaslat az Európai Unióban a legszigorúbb határértékeket állapítja meg.

Új otthonfelújítási programot készít elő a kormány – tudta meg az Index. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a lap kérdésére azt írta, hogy jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége közölte: jövő év első negyedévében indulhat el az új program. Az ÉVOSZ javaslatában a vissza nem térítendő támogatások helyett a kamattámogatott hitelkonstrukció mellett tette le voksát, szerintük ez szükséges ahhoz, hogy a legszélesebb kört „hozzák helyzetbe”.

Kimaradt az őszi adócsomagból a másodállású vállalkozóknak kötelezően előírt járulékfizetési kötelezettség – írja a 24.hu. A parlament gazdasági bizottsága tegnap vitatta meg őszi adócsomagot, és több, a vállalkozók adózásáról szóló rész elhagyásáról döntött. Kimarad a tervezetből a tevékenységet kezdő egyéni vállalkozók adókedvezménye, és az a passzus is, amely a bevételtől függetlenül, a minimálbér 30 százaléka után kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak.

Benyújtotta az Országgyűlésnek a honvédelmi miniszter az iraki katonai szerepvállalásról szóló módosító javaslatát - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A megbízatás a katonáknak további két évig, 2025. december 31-ig szól. Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető előterjesztése alapján legfeljebb húsz - váltási időszakban negyven - katona teljesítene szolgálatot az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletekben.

Hittudományi egyetemmé alakul a Sárospataki Református Teológiai Akadémia – egy új törvényjavaslat szerint. Az átalakuló akadémia 2024. február 1-jétől működik tovább egyetemként, miután teljesítette az erre vonatkozó feltételeket. A 30 állami egyetem mellett februártól így 12 nem állami alkalmazott tudományok egyeteme lesz Magyarországon, egy állami és 22 nem állami főiskola mellett.

Távozik a Magyar Orvosi Kamara éléről Kincses Gyula, nem indul a november 25-i választáson. A testület elnöke ezt Facebook-oldalán jelentette be. Kincses Gyula az elnöki tisztségre Álmos Péter eddigi alelnököt javasolta. Úgy vélte, olyan elnöknek kell folytatnia az eddigi munkát, akire többek között az árnyéka sem vetül a politikai kötődésnek és magas szintű orvos-szakmai ismeretei vannak.

Újra járnak a vonatok Püspökladány és Berettyóújfalu között a hajnali baleset után, de a helyreállítás végéig még 20-30 perces késések előfordulnak. Hajnalban egy tehervonat nem vette figyelembe a tiltó jelzést és szemből nekiütközött a peronnál várakozó személyvonatnak. Utóbbi vezetője életveszélyesen, további hat ember könnyebben megsérült. A vasúti pályában tízmilliós kár keletkezett. A közlekedési miniszter szerint a vizsgálat első eredményei alapján az valószínűsíthető, hogy nem műszaki probléma okozta a sápi vonatszerencsétlenséget.

Az izraeli hadsereg behatolt a Hamász irányítóközpontjaként meghatározott Sífa Kórházba a Gázai övezet északi részén. Az izraeli erők a kórházban megadásra szólították fel a Hamász összes ott tartózkodó terroristáját. Az épületegyüttes alatt hírszerzési információk szerint a terrorszervezet ellenőrző központja és rejtőzködési helye van.

Új egyezség megkötéséről tárgyaltak katari közvetítők a Hamász és Izrael között. Háromnapos tűzszünetért cserébe ötven túsz szabadon engedését javasolták – értesült a Reuters. Az Egyesült Államokkal egyeztetett megállapodás Izraelben fogvatartott nők és gyerekek elengedése mellett a Gázai övezetbe szállítandó humanitárius segélyszállítmányok növelését is tartalmazza. Az egyezség elfogadásával a Hamász Izrael rendelkezésére bocsátaná a Gázában tartott túszairól összeállított listáját is. Közben az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották az Hamász törvényhozásának otthont adó épületet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×