eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook/Merész Márton

Közműcégbe vásárolja vissza magát a főváros

Karácsony Gergely az elmúlt évek eredményeiről és a jövőbeni tervekről tartott beszámolót. Azt mondta: Budapest ereje nem a városvezetésben van, attól erős, hogy ez a város egy közösség.

Karácsony Gergely az elmúlt évek eredményeiről és a jövőbeni tervekről szóló beszámolójában úgy fogalmazott: Budapest "iszonyatosan erős". Attól erős, hogy ez a város egy közösség.

"Nekünk az a dolgunk városvezetőkként, hogy a közösségnek ezt az erejét használjuk arra, hogy tovább tudjunk menni" - mondta, majd hangsúlyozta: egy nyitott kormányzásban hisznek, aminek az a lényege, hogy "a város ereje a közösség erejében van".

Karácsony Gergely azt ígérte, ha újabb megbízatást kapnak a budapestiektől a város vezetésére, akkor soha nem fogják elfelejteni, hogy "ki a főnök", hogy a budapestiek azok.

A főpolgármester az egykori Merlin Színház felújításon átesett épületében tartotta beszámolóját, amelynek kezdetén közölte: november 17-re teljesen elkészül a rekonstrukció, akkor átadják az épületet a budapestieknek. Ez a felújítás összefügg azzal, hogy szeretnék a Városháza parkot is megvalósítani - tette hozzá.

Karácsony Gergely az elmúlt négy év kihívásairól szólva azt mondta, ha megnézik, mennyi válságot kellett kezelni, akkor "az is egy nagyon komoly politikai teljesítmény, hogy most itt ülünk", és vannak még terveik, valamint ilyen nehéz körülmények között egyáltalán tudták a fővárost üzemeltetni.

Azt mondta, menedzselniük kellett a koronavírus-járvány jelentette helyzetet, az energiaválságot és a "kormányzati megszorításokat".

A pandémia idején tett fővárosi lépésekről szólva kijelentette: tények mutatják, hogy a főváros jól kezelte a problémát, Budapest a járványkezelésben a kormány előtt járt.

"Az a kormány, amely folyamatosan megkérdőjelezi ennek a városvezetésnek az alkalmasságát, a saját alkalmatlanságát bizonyította azzal, hogy utánunk kullogott minden egyes döntésben" - fogalmazott.

A főpolgármester megjegyezte azt is, a fővárosi önkormányzat által fenntartott zárt szociális intézményekben feleakkora volt a halálozási arány, mint az államiakban. Továbbá a hajléktalanellátásban tett védekezési intézkedések bekerültek a legjobb európai gyakorlatok közé - mondta.

Karácsony Gergely az energiakrízisről szólva kijelentette:

a Budapest-modell működik, ezzel 70 milliárd forintnyi extra kiadástól mentették meg a költségvetést.

A gyakorlat lényege, hogy nem előre állapodtak meg az energiakereskedőkkel, hanem napi árfolyamon, a valódi piaci áron vásároltak energiát - mondta, ugyanakkor megjegyezte, "egyébként nem volt választásunk".

A főpolgármester a harmadik válságként a "kormányzati megszorításokat" jelölte meg, és hangsúlyozta, hogy ezt viseli a legnehezebben. Szavai szerint négy év alatt a kormány néhány döntéssel 227 milliárd forintot vett el Budapesttől. Ezek az intézkedések arról szóltak, hogy a kormány "a fővárost megpróbálja térde kényszeríteni" - fogalmazott.

Karácsony Gergely megjegyezte azt is, hogy az előbbi összeg sokkal nagyobb, mint amit örököltek az előző városvezetéstől.

Közölte, a felsorolt krízisek pénzügyi hatása 358 milliárd forint.

A fővárosi közlekedés kapcsán a védett biciklisávokról szólva Karácsony Gergely hangsúlyozta: az ügyben folyó vita egy politikai játszma, amely arról szól, hogy "amit a főváros csinál, az csak rossz lehet". Azt mondta, büszke az intézkedésre, mert szeretné, hogy Budapesten biztonságosabban lehetne közlekedni.

A főpolgármester kiemelte, az elfogadott Közlekedésbiztonsági stratégiában megjelölt cél: 2050-ig érjék el azt, hogy közlekedési balesetben senki ne haljon meg Budapesten.

Az "autósüldözés" kapcsán arra emlékeztetett, hogy a 2019-ben elfogadott Budapesti Mobilitási Tervben is az szerepel, hogy 15 év alatt meg kellene felezni a gépjárműforgalmat. A dokumentum a városon belül kerékpárforgalmat megötszörözné - mutatott rá.

A főpolgármester azt mondta,

a gépjárműforgalmat szeretnék alapvetően visszaszorítani, nem megszüntetni.

Karácsony Gergely elmondta, a közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legnagyobb járműcsereprogramját hajtották és hajtják végre, csak ez elmúlt egy évben 285 új busz érkezett Budapestre.

Továbbá megújították a 3-as metrót, amit nem a saját sikerüknek nevezett. Ez az egész ország közös sikere, az előző és a mostani városvezetésé, a kormányé és az Európai Unióé - mondta.

A főpolgármester közölte azt is, a metrófelújításhoz kapcsolódóan 24 új zebrát is kialakítottak, ezeken naponta több tízezer ember megy át.

Elmondta azt is, hogy a közösségi közlekedés utasforgalma 83, az autóforgalom pedig 97 százalékon áll 2019-hez képest.

Egy uniós tanulmányra hivatkozva a főpolgármester azt közölte, hogy Budapesten ma kevesebb dugó van, mint 2019-ben.

Karácsony Gergely kitért arra is, hogy 33 ezer új fát ültettek a fővárosban.

A klímaválság kapcsán azt emelte ki, hogy Budapest ellenállóképességét kell erősíteni, a dolguk felkészíteni a várost arra, hogy együtt tudjon élni klímaváltozással.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, Budapest érdeke, hogy fővárosi tulajdonban legyen az összes közszolgáltató cég egy egységes, átgondolt struktúrában.

A főváros a közvilágító cég kisebbségi tulajdonrészét is vissza fogja vásárolni

- jegyezte meg.

A főpolgármester a pénzügyek kapcsán azt mondta, hogy Budapest "napi szintű túlélési problémákkal küzd", és ehhez képest nagy víziók vannak. Ugyanakkor a főváros kiépített egy lobbitevékenységet, amelynek köszönhetően Budapest "viszonylag jelentős mértékben potenciálisan rendelkezik európai uniós forrásokkal". Ha minden jól megy, akkor nagyjából 300 milliárd forint értékben tudnának uniós forrásból fejleszteni - közölte Karácsony Gergely.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×