eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje beszél a Karácsony Gergellyel, az MSZP és Párbeszéd főpolgármester-jelöltjével és Ujhelyi Istvánnal, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltjével az Ezrek életét veszélyezteti a kormány évente - egyre rosszabb a levegő Budapesten címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaháza előtt 2019. május 15-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Eldőlni látszik egy fontos kérdés az ellenzéki oldalon

Voltak tárgyalások a Párbeszéd – Zöldek és az LMP – Magyarország Zöld Pártja között a közös EP-listáról, de az utóbbi delegációjának döntése után ezek megszakadtak, így a Párbeszéd önálló listával készül a 2024-es választásra – derült ki egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen, amin Szabó Tímea frakcióvezető, Tordai Bence társelnök, valamint Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti listavezetője vettek részt.

„Az EP-választás kritikusan fontos lesz Európában” – idézi Jávor Benedek szavait az Index. A Párbeszéd EP-listavezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019 óta volt koronavírus-járvány, jelenleg is zajlanak háborúk, valamint itt a klímaválság is, ezért Európában új világra kell döntéshozókat választani.

Szerinte ahhoz, hogy Európa megtartsa vezető szerepét a nemzetközi klímapolitikában, a zöldpolitika megerősödésére van szükség, ugyanakkor látszik, hogy a zöldátállás Európában sem lesz konfliktusmentes.

A kampánytervezésnek úgy indultak neki, hogy a lehető legerőteljesebb magyar zöldképviselet legyen az Európa Parlamentben. Ennek eszközének tartják, ha azok a politikai és társadalmi erők, amik hasonlóan gondolkodnak, egyesítik energiáikat, céljaikat, és közösen lépnek fel.

Jávor Benedek kifejtette, hogy az LMP-vel intenzíven zajlottak a tárgyalások, de egyre kevésbé látszottak eredmények, végül

két hete az LMP delegációja egyértelművé tette, hogy ők nem érdekeltek a továbbiakban a közös listáról való gondolkodásban.

A híroldal emlékeztet, hogy Ungár Péter, az LMP társelnöke – szintén egy háttérbeszélgetésen –, október elején úgy fogalmazott, hogy „elhunytak a tárgyalások”. A politikus később az InfoRádió Aréna című műsorában is úgy fogalmazott: „A Párbeszéddel való tárgyalásoknak vége, önálló indulásra készülünk.”

Jávor Benedek közölte: sajnálattal, de tudomásul veszik az LMP döntését, ugyanakkor jelezte, hogy a felmérések azt mutatják, hogy a magyar választók jelentős része zöldidentitású, megszólításukra és mobilizálásukra hiteles zöldalternatívára van szükség.

Szabó Tímea frakcióvezető állítólag még lát esélyt a zöldpólus létrejöttére, ezért a Párbeszéd „nyitva hagyja ezt az ajtót”. Mindazonáltal a Párbeszéd – noha a Momentummal is tárgyalt – jelen állás szerint

önállóan indul az EP-választáson.

Tordai Bence társelnök többek között az önkormányzati választásról beszélt. Szerinte Karácsony Gergely főpolgármesternek az ellenzéki oldalon nincs kihívója, és valószínűleg a kormányoldalról sem akad legyőzője. „Az egyik legnagyobb eredmény az lehet, ha néhány olyan nagyváros, mint Debrecen és Győr átjönnek a szabad városok táborába” – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×