eur:
389.7
usd:
362.76
bux:
68017.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fotó: Megyeri Viktor, MH Kiberműveleti Parancsnokság sajtó osztály,
Nyitókép: Fotó: Megyeri Viktor, MH Kiberműveleti Parancsnokság sajtó osztály,

A magyar honvédségnek is vannak drónos egységei

A kibertér nagyon fontos műveleti terület, amivel a Magyar Honvédségnek is foglalkoznia kell - mondta Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a Drónia Road Show utolsó állomásán

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége Drón Tagozata a Magyar Honvédség Kiberműveleti Parancsnokságával együtt szervezte meg a Drónia Roadshow-t, amely egy 5 állomásos középiskolás diákok és pedagógusok számára szóló kétnapos konferencia sorozat volt a GTTSZ Drón Tagozata, és a Magyar Honvédség társzervezésében a Kiberműveleti Parancsnokság támogatásával.

A program fővédnöke Farkas Bertalan és a Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ.

Helyszínei: Eger, Mátészalka, Kaposvár, Kecskemét, Csepel. A program a kibertér/ MI illetve ezek védelmét, valamit a drón/robotika használatának népszerűsítése volt célja és feladata.

A konferenciasorozaton 312 pedagógus és 1278 fő diák vett részt.

A programok a következő tanítási félévben folytatódnak, majd egy nemzetközi konferencia zárja az eseménysorozatot.

A Drónia Roadshow-n részt vettek még a NKE HHK előadói, a MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101.Repülő Harcbiztosító és Üzemeltető Zászlóalj, Légiforgalmi és Irányító Központ előadói, és végig velük volt a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred speciális tűzszerészei.

A rendezvények utolsó állomása a csepeli BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban volt. Kajári Ferenc megnyitójában arról beszélt, a drónok néhány éve még a tudományos-fantasztikus filmek világába tartoztak, de ma már kézzelfogható közelségbe kerültek, ezért már

a honvédségnek is vannak drónokkal, kibertérrel, információs műveletekkel foglalkozó egységei.

Felidézte: a Magyar Honvédségnél 2007-ben jelentek meg az első drónok és azóta is folyamatos a beszerzésük, egyre fejlettebb eszközöket vásárolnak, rendszeresítenek, egyre több területen. Megjegyezte: ma már nem csak a felderítésben játszanak szerepet a drónok, de például a tűzszerészek is alkalmazzák azokat.

A kibertérről szólva hangsúlyozta: az is átszövi mindennapi életünket, és a terület fontosságát jelzi, hogy a NATO-ban is önálló műveleti térként ismerik el. Ha egy velünk szemben álló fél a kibertérben intéz támadást a mindennapi életünket biztosító szolgáltatások, rendszerek ellen, annak rövid idő alatt komoly hatásai lesznek - indokolta meg, miért kell a honvédségnek foglalkoznia a területtel.

Németh Szilárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, egyre gyorsabb ütemben fejlődnek a drónok, és már nemcsak védelmi, honvédelmi szerepben jelennek meg, de a mindennapokban is, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell.

Pozderka Gábor ezredes, a MH Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka arról beszélt, a honvédség sem tudja függetleníteni magát a kibertértől, ezért folyamatosan fejlesztik ezt a területet az ország védelme érdekében. Felhívta a figyelmet arra,

ha a haditechnikai eszközök kommunikációs csatornáit megbénítják, akkor a harckocsik nem tudnak elindulni.

Mint mondta, biztonságosan kell tudni üzemeltetni a harckocsikat, helikoptereket, ez pedig a kiberműveleti parancsnokságon dolgozók feladata.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×