eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Parkoló autók Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én. Ettől a naptól többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vírusként terjedhet a XII. kerületi, "kétlábú" parkolási szabályozás

A parkolási szabályok módosításával igyekszik enyhíteni a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerületben élő autósok problémáit. Az új rendelet a leendő garázstulajdonosokat is érinti. Pokorni Zoltán kerületi polgármester tisztázott egy-két dolgot az InfoRádiónak.

Rengeteg az autó és kevés a közterület - ez az alaphelyzet a XII. kerületben, főleg annak "alsó", városiasabb részén.

A kerület ezért változtatni kívánt az eddigi szabályokon, hogy levegőt kapjon. Mint Pokorni Zoltán polgármester az InfoRádióban elmondta, két ponton is változtattak a szabályokon.

  1. Garázsrendelet: az új építésű lakások - ahol már eddig is elő volt írva, hogy telken belül, garázsban kell elhelyezni az autókat - lakói már nem kapnak közterületi parkolási engedélyt, "az autónak a garázsban van a helye". (A polgármester tapasztalata az, hogy a társasházak a megépített garázsokat bérbe adták, a kocsik pedig a kerületi engedélyekkel odakint álltak. Az új szabály szigorú az újonnan beköltözőkkel, de jót tesz a már régebb óta a kerületben élőkkel.)
  2. Aki a parkolási zóna határán lakik, duplán kárvallottnak érzi magát, hisz neki már fizetnie kell, ha lejjebb megy, másrészt mindenki az ő utcájában áll meg, akár az agglomerációból érkezők is; a helyben lakók életét könnyítő szabály, hogy az utca egyharmadát "rezerválják" a helyben lakók számára.

A garázsrendelet november 1-től hatályos. Szerzett jogot ez már nem érint. Vagy mégis?

"Vannak, voltak közlekedési szakemberek, akik ezt is felvetették, de mi óvatos duhajok vagyunk, egyelőre ez az új lakásokra vonatkozik" - tette hozzá Pokorni Zoltán.

A várakozási övezettel kapcsolatban volt némi vita korábban a főváros és a kerület között. Pokorni Zoltán bízik benne, hogy ez lezárult, igyekeznek a kampányidőszakban sem belekeverni a pártpolitikát a helyi ügyek konstruktív megtárgyalásába.

A polgármester nem is csak reméli, hanem látja is, hogy javaslataik a többi budapesti kerületben is terjedni fognak, hisz más kerületek is azonos problémákkal küszködnek.

"Azoknál a kerületeknél, ahol nem az egész kerületet érinti a parkolási szabály, ez a probléma mindenütt fennáll" - foglalta össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×