eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Sailboat on the lake Balaton ship prow view and other sailboats in the background .
Nyitókép: I love takeing photos and i thin/Getty Images

Újabb kikötőháború tört ki a Balatonnál

Balatonakaliban építenének vitorláskikötőt, a polgármester a helyi lakosok véleményét kéri.

Lakossági fórumot tartottak Balatonakaliban egy új vitorláskikötő tervéről, amelyet a volt Holiday Kemping új tulajdonosa szeretne megvalósítani. Ez az a volt kemping, amely előtt pár éve kiirtották a nádas nagyrészét, és bár vissza kellett volna állítani a növényzet eredeti állapotát, ez eddig nem történt meg – írja a hirbalaton.hu.

Az önkormányzat képviselő-testülete alkalmasnak találta a vitorláskikötő ötletét és az elvi vázrajzokat is arra, hogy azt a beruházó által felkért tervező, bemutathassa a lakosság számára. A testület majd a lakossági vélemény ismeretében tud határozatot hozni az ügyben

Koncz Imre polgármester korábban több fórumon is kért állami segítséget, hogy a helyi kempingeket a község megvásárolhassa, és közösségi tulajdonban tarthassa, de ez elmaradt, így mindhárom magánkézbe került. A volt Holiday kempingnél most egy beruházó szeretne mintegy száz férőhelyes vitorláskikötőt létesíteni.

A polgármester elmondta, hogy az új kikötőt négyféle hatóság engedélyezheti, meg a nemzeti park is véleményezheti, de a helyi önkormányzatnak és lakosságnak nincs beleszólása az egészbe a mai jogszabályok szerint. Hozzátette, azért a tulajdonos tudja, hogy szüksége van a társadalmi támogatásra, ezért lett partner egy lakossági fórum megtartásában.

Koncz Imre azt is elmondta, hogy a vitorláskikötő tervei úgy készültek, hogy az ott lévő nádast – ha lesz újra – áthidalják. Hangsúlyozta, hogy a település nyilvánvalóan akkor tudja majd támogatni az új kikötő megépítését, ha annak mólóját megnyitják a közösség, köztük a horgászok előtt is, és helyet kaphatnak benne a helyi vitorlástulajdonosok hajói is. A településvezetés pedig akkor támogatja elvi síkon a tervek megvalósítását, ha a lakosság többsége támogatni fogja.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×