eur:
380.35
usd:
351.44
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Sailboat on the lake Balaton ship prow view and other sailboats in the background .
Nyitókép: I love takeing photos and i thin/Getty Images

Újabb kikötőháború tört ki a Balatonnál

Balatonakaliban építenének vitorláskikötőt, a polgármester a helyi lakosok véleményét kéri.

Lakossági fórumot tartottak Balatonakaliban egy új vitorláskikötő tervéről, amelyet a volt Holiday Kemping új tulajdonosa szeretne megvalósítani. Ez az a volt kemping, amely előtt pár éve kiirtották a nádas nagyrészét, és bár vissza kellett volna állítani a növényzet eredeti állapotát, ez eddig nem történt meg – írja a hirbalaton.hu.

Az önkormányzat képviselő-testülete alkalmasnak találta a vitorláskikötő ötletét és az elvi vázrajzokat is arra, hogy azt a beruházó által felkért tervező, bemutathassa a lakosság számára. A testület majd a lakossági vélemény ismeretében tud határozatot hozni az ügyben

Koncz Imre polgármester korábban több fórumon is kért állami segítséget, hogy a helyi kempingeket a község megvásárolhassa, és közösségi tulajdonban tarthassa, de ez elmaradt, így mindhárom magánkézbe került. A volt Holiday kempingnél most egy beruházó szeretne mintegy száz férőhelyes vitorláskikötőt létesíteni.

A polgármester elmondta, hogy az új kikötőt négyféle hatóság engedélyezheti, meg a nemzeti park is véleményezheti, de a helyi önkormányzatnak és lakosságnak nincs beleszólása az egészbe a mai jogszabályok szerint. Hozzátette, azért a tulajdonos tudja, hogy szüksége van a társadalmi támogatásra, ezért lett partner egy lakossági fórum megtartásában.

Koncz Imre azt is elmondta, hogy a vitorláskikötő tervei úgy készültek, hogy az ott lévő nádast – ha lesz újra – áthidalják. Hangsúlyozta, hogy a település nyilvánvalóan akkor tudja majd támogatni az új kikötő megépítését, ha annak mólóját megnyitják a közösség, köztük a horgászok előtt is, és helyet kaphatnak benne a helyi vitorlástulajdonosok hajói is. A településvezetés pedig akkor támogatja elvi síkon a tervek megvalósítását, ha a lakosság többsége támogatni fogja.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Lebukott az orosz titkosszolgálat, átfogó hibrid műveletekre készültek európai nagyvárosokban

Lebukott az orosz titkosszolgálat, átfogó hibrid műveletekre készültek európai nagyvárosokban

Egy a finn Yle MOT oknyomozó újságírói által megszerzett bizalmas hírszerzési jelentés szerint Oroszország összehangolt titkosszolgálati támadást akart végrehajtani a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának megzavarására. A dokumentum, amelyet egy orosz hírszerzőtiszt készített, olyan stratégiákat vázol fel, amelyek tüntetésnek álcázott destabilizációs hibrid műveletek szervezésére irányulnak. Több európai nagyvárosban is akcióra készültek az oroszok. Az eddigi adatok szerint Moszkva terve az lenne, hogy iszlámellenes demonstrációkkal ugrassza össze az európai államokat Törökországgal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×