eur:
380.24
usd:
351.17
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Közúti gépjármű-ellenőrzés Szentendrén 2018. március 8-án. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és a Szentendrei Rendőrkapitányság közös szervezésében Nőnapi figyelem elnevezéssel tartott közúti ellenőrzést.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Rémisztő adatokat árult el a rendőség a magyar utakról

Soha nem fogott ennyi kábítószert fogyasztó autóst és motorost a rendőrség, mint 2022-ben.

1039 olyan autóst és motorost fogott a rendőrség tavaly, aki valamilyen kábítószer hatása alatt vezette a járművét – derül ki a vezess.hu által az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kikért friss adatokból. Ez a szám negatív rekord, soha korábban nem volt ilyen magas a „járművezetés bódult állapotban bűncselekményekben regisztrált elkövetések száma”.

Az emelkedés mértéke drámai, 2014-ben még kétszáz drogos sofőrt sem fogtak a rendőrök, azóta rendkívül meredeken emelkedik a drogfogyasztás után jellemzően személyautóba ülők száma. Egyedül 2021-ben állt meg a növekedés, de csak ideiglenesen.

A drogos járművezetés bűncselekmény, amely két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de jellemzően nem kerülnek rács mögé a lebukottak, inkább pénzbüntetést és közmunkát kapnak a jogosítvány bevonása mellett.

A megállított, a közúti ellenőrzést végző rendőrnek gyanúsnak tűnő autósokat beviszik a kapitányságra, ahol vizeletet vesznek tőlük, majd orvos szakértő megállapítja, hogy fennállt-e a járművezetés pillanatában a bódultság.

Az ORFK adatai szerint a 14 és 17 év között bódultan lekapcsolt járművezetők száma növekedett százalékosan a legnagyobb mértékben. a „fiatal felnőttek” kategória mindössze hatévnyi korosztályt fog össze (18–24 év közöttiek), mégis harmadannyi eset jut rájuk 2022-ben, mint a „felnőtt” (25–59 év) kategóriába esőkre.

Tavaly nyolc közlekedési balesetet okoztak „kábítószer vagy kábító hatású anyag befolyásoltsága” alatt álló járművezetők, ami az elmúlt öt esztendő legrosszabb adata.

Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×