eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Aerial view from Buda Castle in sunny day
Nyitókép: Rick Neves / Getty

Milliárdos munka kezdődik a budai Várban

Budavár lovagkori falai is megújulhatnak. A munka nettó egymilliárd forintba kerül majd.

A Confector Mérnök Iroda Kft. mintegy nettó 1 milliárd forintból végezhet állagmegóvási munkálatokat Budavár egyik 14. században épített, máig fennmaradt részén a Zsigmond-toronynál. A várat délről lezáró rondella körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett, a mellvéd részleges bontási és felújítási munkáira is sor kerül - írja a Magyar Építők.

A támpillérek vízszigetelést és új fedköveket kaphatnak, de megújul a lámpák süllyesztett elektromos nyomvonala is. Emellett lehetőség nyílik a nagy rondella és a déli fal közötti felső falazat déli részén a téglafedés bontására, új fedkövek és párkánykövek elhelyezésére is.

A nagy rondella körül is számos munkát elvégeznek: a kaputorony körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett a teljes pártafal (mellvéd) bontási és felújítási munkáit és a kazamata folyosó injektált szigetelési munkáit is elvégzik, amelyhez új rácsokat és kőnyíláskereteket helyeznek el, valamint lépcsőt építenek a folyosó bejáratánál.

A kertbe vezető nyílás megnyitása mellett a nagy rondella és a déli fal közötti alsó várfal felújítása, falrekonstrukciós munkái során új mellvéd és fedkövek épülnek majd,

a belső oldalon pedig új járófelületet alakítanak ki, ahol a vízkezelési rendszer elfedését egyedi vízköpők elhelyezésével oldják majd meg csakúgy, mint a megújítandó Újvilág kert várfalánál, ahová az előzőhöz hasonlóan egyedi vízköpők és új lámpatestek kerülnek.

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az ukrán parlament

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×