eur:
390.65
usd:
366.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Aerial view from Buda Castle in sunny day
Nyitókép: Rick Neves / Getty

Milliárdos munka kezdődik a budai Várban

Budavár lovagkori falai is megújulhatnak. A munka nettó egymilliárd forintba kerül majd.

A Confector Mérnök Iroda Kft. mintegy nettó 1 milliárd forintból végezhet állagmegóvási munkálatokat Budavár egyik 14. században épített, máig fennmaradt részén a Zsigmond-toronynál. A várat délről lezáró rondella körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett, a mellvéd részleges bontási és felújítási munkáira is sor kerül - írja a Magyar Építők.

A támpillérek vízszigetelést és új fedköveket kaphatnak, de megújul a lámpák süllyesztett elektromos nyomvonala is. Emellett lehetőség nyílik a nagy rondella és a déli fal közötti felső falazat déli részén a téglafedés bontására, új fedkövek és párkánykövek elhelyezésére is.

A nagy rondella körül is számos munkát elvégeznek: a kaputorony körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett a teljes pártafal (mellvéd) bontási és felújítási munkáit és a kazamata folyosó injektált szigetelési munkáit is elvégzik, amelyhez új rácsokat és kőnyíláskereteket helyeznek el, valamint lépcsőt építenek a folyosó bejáratánál.

A kertbe vezető nyílás megnyitása mellett a nagy rondella és a déli fal közötti alsó várfal felújítása, falrekonstrukciós munkái során új mellvéd és fedkövek épülnek majd,

a belső oldalon pedig új járófelületet alakítanak ki, ahol a vízkezelési rendszer elfedését egyedi vízköpők elhelyezésével oldják majd meg csakúgy, mint a megújítandó Újvilág kert várfalánál, ahová az előzőhöz hasonlóan egyedi vízköpők és új lámpatestek kerülnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×