eur:
381.19
usd:
354.27
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Workers and manager in safety helmets working with documents at factory table
Nyitókép: ALotOfPeople/Getty Images

Újabb döntések, tényleg nagy dolgok jöhetnek Szegeden és környékén

Az már korábban kiderült, hogy a Csongrád-Csanád vármegyeszékhellyel kiemelt tervei vannak a kormányzatnak. Érintett a Belgrád-Budapest vasútvonal is.

Ezt mutatja az is, hogy a csütörtöki Magyar Közlönyben az ipari terület bővítéséről, új beruházásokról és fontos vasúti fejlesztésről született döntéseket is kihirdettek. A vg.hu összesítése szerint több beruházást is kiemeltté nyilvánítottak (köztük egy külterületi ipari parki bővítést), ami jelentősen leegyszerűsíti és gyorsítja a projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági teendőket. Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen beruházások miatt van szükség a szegedi ipari terület növelésére.

Fontos vasúti beruházásra is költenek: a Szeged–Rendező–Röszke–országhatár vasútvonal rekonstrukciójáról van szó, pontosabban ennek részbeni előteljesítéséről. A kormányhatározatban a kabinet egyetért azzal, hogy a projekt feladataira központi költségvetési pénzt biztosítson annak érdekében, hogy

a Budapest-Belgrád (BuBe) vasútvonal felújítása alatt is közlekedhessenek Szerbia és Magyarország között nemzetközi tehervonatok.

A BuBe, vagyis a 150. számú Budapest–Kelebia (oh.)–Belgrád vasútvonal fejlesztési projekt megvalósítása miatt ugyanis a Soroksár-Kelebia vonalszakaszon vágányzár vált szükségessé. Ezt pótolnák a Szeged–Rendező–Röszke rekonstrukciójával. A kormány ezért arra hívta fel a pénzügyminiszter figyelmét, hogy az építési és közlekedési miniszter bevonásával gondoskodjon

mintegy 5,5 milliárd forint többletforrás rendelkezésre állításáról.

Kormányhatározat jelent meg a Szeged vármegyei jogú város külterületén fekvő földrészletek beruházási célterületté nyilvánításáról szóló kormányhatározat módosításáról is. Ebben összességben közel háromszáz külön helyrajzi számú földrészletet szerepeltetnek beruházási célterületként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×