eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ungár Péter társelnök beszédet mond, miután európai parlamenti választási listavezetőnek választották az LMP - Magyarország Zöld Pártja budapesti kongresszusán 2023. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ungár Péterrel az élen vág neki a kampánynak az LMP

Ő lesz a jövő évi EP-választáson a párt listavezetője.

Ungár Péter társelnököt választotta a jövő évi európai parlamenti választási listavezetőjének szombati budapesti kongresszusán az LMP.

A politikus a megválasztását követő beszédében higgadtságot és konkrét ügyek képviseletét ígérte a választóknak, valamint társadalmi béketeremtést, párttársainak pedig azt:

"visszakerülünk oda, ahová a történelem szán minket".

Ungár Péter szerint az LMP-n kívül minden párt még több gyűlöletet ajánl. Ők azonban azoknak kívánnak alternatívát nyújtani, akik szerint "a tőke nem előzheti meg az embert, és akik szerint van, ami nem eladó".

Az LMP vissza akarja hozni az érveket, nem centrumpártként, nem radikális ellenzékként, hanem zöldpártként, a kormány higgadt ellenzékeként. Akik pedig ezt szentségtörésnek érzik, azoktól azt kérte:

"hagyjanak minket békén".

Azt mondta: "nem fogadjuk el azt, hogy a piac mindenek felett áll, hogy a multik profitja a legfontosabb. Mi tudjuk, hogy van, ami nem eladó. Nem eladó a víz, a termőföld, a lakóhelyünk, az egészségünk, az oktatásunk és a méltó időskorunk."

Saját magáról azt mondta: nem lesz EP-képviselő, azért lett mégis listavezető, mert pártja politikai ajánlatának jelenleg ő a legalkalmasabb képviselője.

Azoknak válaszul, akik szerint neki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának fiaként nem kellene részt vennie az ellenzéki politikában, kijelentette: épp ezért van helye az ellenzéki politikában. "Én tudom, hogy milyen egy embert drámaian szeretni úgy, hogy nagyon sok dologban nem értek vele egyet. Aki ezt a kettőt nem tudja megkülönböztetni, azt ne engedjék közhatalom közelébe!" - mondta. Hozzátette: képes tiszteletben tartani véleménykülönbségeket.

Azt mondta: az LMP vitába száll Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének kijelentésével, miszerint nincsenek ügyek, az ellenzék homlokterén csak Orbán Viktor van. Ungár Péter szerint azonban csak ügyek vannak, amelyek nem érnek rá addig, amig Orbán Viktort leváltják.

Budapest, 2023. szeptember 9.
Küldöttek szavaznak az LMP - Magyarország Zöld Pártja budapesti kongresszusán 2023. szeptember 9-én. A kongresszus Ungár Péter társelnököt választotta európai parlamenti választási listavezetőjének.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2023. szeptember 9. Küldöttek szavaznak az LMP - Magyarország Zöld Pártja budapesti kongresszusán. A kongresszus Ungár Péter társelnököt választotta európai parlamenti választási listavezetőjének. MTI/Balogh Zoltán

Úgy vélte, a miniszterelnök kisebbségben van például abban a kérdésben, hogy Magyarország legyen-e akkumulátorgyarmat. Aki nem ilyen ügyekkel foglalkozik, "hanem egyszemélyes egyházként moralizál folyamatosan, az menjen el a hegyekbe partizánnak, de ne a képviseleti demokráciával foglalkozzon, mert semmi más nem érdekli az ilyen embereket, mint a saját morális piedesztáljuk".

Bírálta a többi párt geopolitikáját is. Az ellenzékieket azért, mert szerintük "minden, ami nyugati az jó, és minden, ami jó, az nyugati", míg a kormánypárt szerinte megsértődött, amiért nem része a nyugatiak társaságának.

Szerinte a magyar külpolitikai gondolkodás tragédiája, hogy "nem tudjuk, hol vagyunk". Magyarország függetlenségét és mozgásterét meg kell őrizni - hangsúlyozta -, az ország semmivel sem érdemel kevesebb beleszólást a geopolitikába, mint bármelyik más ekkora ország.

Az LMP-sek szeretik ezt az országot, és külföldön sem szégyellik, hogy magyarok.

Aki azonban szégyelli a magyarságát, annak azt javasolta, hogy ne foglalkozzon az ország közügyeivel.

Kijelentette azt is: ha nincs magyar az unió zöldfrakciójában, az európai zöldátállás nem lehet igazságos, csupán egy hazug, üres, nyugati, felső középosztálybeli ígéret marad.

Ungár Pétert a listán Schmuck Erzsébet társelnök követi, valamint Tetlák Örs, Kanász-Nagy Máté, Hohn Krisztina, Kendernay János és Hanák Gábor.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×