eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Arianespace/Twitter

Leszállt a kapszula, amerikai, arab és orosz utazóval a fedélzetén

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás négy űrhajósa, az őket szállító SpaceX-kapszula hétfőn landolt a floridai Jacksonville partjainál.

Az amerikai Stephen Bowen és Woody Hoburg, az Egyesült Arab Emírségekbeli Szultán an-Nejádi és az orosz Andrej Fegyajev 186 napot töltött az űrállomáson.

Hoburg, Fegyajev és Nejádi először járt az űrben, Bowennek viszont ez már a negyedik útja volt.

Missziója során a csapat a többi között technikai teszteket végzett, illetve az emberi sejtek űrbéli körülmények közötti növekedését vizsgálta, valamint az égés mikrogravitációs környezetben történő folyamatát tanulmányozta .

Szeptemberben várhatóan leváltják az ISS három másik - két orosz és egy amerikai - űrhajósát is, akik már egy egész éve tartózkodnak az ISS-en.

Az Elon Musk milliárdos befektető által húsz éve alapított SpaceX az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) kötött szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétát és a Crew Dragon kapszulát, míg a NASA a felbocsátáshoz szükséges létesítményekkel járul hozzá az űrbeli küldetésekhez. A repülést és a landolást is a SpaceX központjából irányítják Los Angelesben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×