eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Arianespace/Twitter

Leszállt a kapszula, amerikai, arab és orosz utazóval a fedélzetén

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás négy űrhajósa, az őket szállító SpaceX-kapszula hétfőn landolt a floridai Jacksonville partjainál.

Az amerikai Stephen Bowen és Woody Hoburg, az Egyesült Arab Emírségekbeli Szultán an-Nejádi és az orosz Andrej Fegyajev 186 napot töltött az űrállomáson.

Hoburg, Fegyajev és Nejádi először járt az űrben, Bowennek viszont ez már a negyedik útja volt.

Missziója során a csapat a többi között technikai teszteket végzett, illetve az emberi sejtek űrbéli körülmények közötti növekedését vizsgálta, valamint az égés mikrogravitációs környezetben történő folyamatát tanulmányozta .

Szeptemberben várhatóan leváltják az ISS három másik - két orosz és egy amerikai - űrhajósát is, akik már egy egész éve tartózkodnak az ISS-en.

Az Elon Musk milliárdos befektető által húsz éve alapított SpaceX az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) kötött szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétát és a Crew Dragon kapszulát, míg a NASA a felbocsátáshoz szükséges létesítményekkel járul hozzá az űrbeli küldetésekhez. A repülést és a landolást is a SpaceX központjából irányítják Los Angelesben.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×