eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
9. évfolyamos diákok tanórán vesznek részt a VII. kerületi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében 2020. február 28-án. Idén 671 millió forinttal támogatja a kormány a szerb nemzetiségi iskolák fejlesztését.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A pedagógiai asszisztensek nem tarthatnak órákat

A Külső-Pesti Tankerületi Központ cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy a fenntartásában lévő iskolákban pedagógiai asszisztensek is tarthatnak órákat. A Pedagógusok Szakszervezete erről a konkrét ügyről nem kapott értesítést, de más hasonló esetekről igen. A jogszabály szerint pedagógiai asszisztensek nem vezethetnek órákat, mert nincs szakirányú felsőfokú végzettségük.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is tud olyan iskoláról ahol pedagógiai asszisztens tartott órát - mondta el az InfoRádiónak Totyik Tamás, az érdekképviseleti szervezet elnöke.

Szülők levelet kaptak intézményektől, ezekben a szülők számára jelezték azt, hogy pedagógiai asszisztens fogja a napközit ellátni, meg egyes esetekben a tanítási órát is. Amit konkrétan tudnak az egyik saját taguktól, az az, hogy van olyan személy, aki

rendszergazdai feladatokat lát el, és az informatika órát is ő tartja

annak ellenére, hogy nincs pedagógus végzettsége.

"Tudunk olyanról is, ahol klímakutató tart kémiaórát. Azt nem tudom megmondani, hogy ő most ezt tudja, tanítja vagy nem tudja, mert hát ehhez bizonyos véna is kell. Meglehet, hogy egyetemeken előadást tartott, és akkor van valami fogalma a gimnazisták esetében ehhez, de egy kisebb gyerek esetén már nincs" - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy a pedagógiai asszisztensek nem tanítók és nem tanárok. A pedagógiai asszisztens, az egy olyan személyt jelent, aki a pedagógusok munkáját segítő asszisztensként van jelen, aki a lemaradó gyerekek mellé kell, hogy odajöjjön megfogni a kezüket és vezetni őket.

"Ő csak egy középfokú végzettségű OKJ-s tanfolyamot végzett szakember, akinek nincs felsőfokú végzettsége, ami alapján tanórákat tarthatna. Ha egy pedagógiai asszisztens mégis órát tart, akkor az törvénysértés" - tette hozzá Totyik Tamás.

A PSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az országos kompetenciamérés szerint

2021-ben minden ötödik általános iskolában tanított olyan személy, akinek nincs pedagógiai végzettsége.

Pedig a hatályos jogszabály csak egyetlenegy esetre ad lehetőséget kivételként, amikor is valaki edzői képesítéssel rendelkezik gimnáziumi érettségi mellett. Az ilyen személyek ugyanis jogszerűen tarthatnak testnevelésórákat.

A külső Pesti Tankerületi Központ azt közölte, hogy a hozzájuk tartozó iskolákban csak tanítók és tanárok tarthatnak tanítási órákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×