eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én. A hatóság július 1-jétől eljárást indít azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést.
Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Nagyon rossz hír azoknak a magyaroknak, aki allergiásak a parlagfűre

A legnagyobb magyarországi adatelemző cég, a Starschema munkatársai által végzett kutatás szerint a szezon lecsengése egyre jobban elnyúlik.

Magyarországon már 1992 óta zajlik az allergiás reakciókat kiváltó növényfajták, köztük a parlagfű pollenjének monitorozása. Jelenleg az Aerobiológiai Hálózat 20 állomása gyűjti napi rendszerességgel a mintákat – írja a Portfolio.hu.

A HCL Technologies Starschema Kft. adattudósai érdekes összefüggéseket tártak fel ezeknek az adatoknak a vizsgálatával az 1992 és 2021 közötti időszakra vonatkozóan. Elemzésükből kiderül:

a parlagfű pollenkoncentráció országos átlagát vizsgálva a szezon fokozatosan eltolódik.

Az adatokból kirajzolódó trendek ugyanis azt mutatják, a nap, amikor az országos napi átlagkoncentráció eléri az alacsony szintet (>1 pollen/m3), egyre későbbre datálódik. Ugyanez a megállapítás nem érvényes arra a napra, amikor először mérhető a már tüneteket okozó közepes szint (>10 pollen/m3). Ez azt jelenti, hogy a felfutási idő rövidül.

A fentiek mellett érdemes kiemelni azt is, hogy a levezető szakasz – vagyis az az időszak, amikor a parlagfű pollen koncentrációja még az alacsony tartományban van – egyre jobban elnyúlik.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×