eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba közötti, újonnan átadott Ipoly-híd Helembánál 2023. július 28-án. Az európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült 58 méteres híd mellett mindkét oldalon megépültek a szükséges utak is.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Adócsökkentést ígért a kis- és középvállalkozásoknak a pénzügyminiszter - a nap hírei

Adócsökkentést és adminisztráció könnyítést ígért a kis- és középvállalkozásoknak a jövő évre a pénzügyminiszter. Elindult a pótfelvételi eljárás a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Átadták az új Ipoly-hidat a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között.

Adócsökkentést és adminisztráció könnyítést ígért a kis- és középvállalkozásoknak a jövő évre a pénzügyminiszter. Varga Mihály Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével egyeztetett és elmondta: kiterjesztik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit és csökkentik az adminisztrációt is.

Több ponton is átcsoportosítást hajt végre a kormány a költségvetésben. A Portfólió azt írja: a kormányzati intézkedések tartalékából 32 milliárd 960 millió forintot költenek el. A legnagyobb összeget, 18 és fél milliárdot a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatóra fordítják.

A kormányzati intézkedésekkel megkezdődött az infláció letörése – jelentette ki rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: a pénzromlás ellen csak a rezsicsökkentéssel, az ár- és kamatstoppal, továbbá az online árfigyelő rendszerrel lehet harcolni. Hozzátette: várakozása szerint a június-júliusi adatok mutatják meg a folyamat eredményességét. Orbán Viktor azzal vádolta a nagy élelmiszerláncokat, hogy kihasználva a magas energiaárak adta lehetőséget növelik az árakat.

Kiegészítő energetikai tervet terjesztett elő az Európai Bizottság az orosz-ukrán háború okozta nemzetközi energiaválságra reagálva, ehhez pluszforrást is rendeltek – közölte az Energetikai Minisztérium. Az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben a korábbi csaknem 2.300 milliárd forint mellé több mint 2.000 milliárd forint vissza nem térítendő és hiteltámogatást biztosítanak.

Minden szempontból biztosítottak a feltételek Magyarország zavartalan földgáz- és kőolajellátására – írta Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután közölte ezt, hogy telefonon egyeztetett az energetikáért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel.

Júniusban 4 millió 766 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ami 51 ezerrel több, mint egy éve – jelentette a KSH. Míg az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 31 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 7 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 7 ezerrel csökkent.

Elindult a pótfelvételi eljárás a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Mától augusztus 6-ig azok jelentkezhetnek, akiket a július 26-án zárult általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy az idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba. A pótfelvételi ponthatárait augusztus végén hirdeti ki az Oktatási Hivatal.

A következő tanévtől egy kormányrendelet értelmében rugalmasabbá válnak a pedagógus képzések – közölte a Kulturális és innovációs Minisztérium. Szeptembertől egyes alapképzésre épülően is lehet 2 és 3 féléves tanári mesterszak sikeres elvégzésével tanári diplomát szerezni. Az eddigi 4 féléves újabb tanári oklevelet adó mesterképzésnél, például a matematika, földrajz és biológia szakokon, a képzési idő 3 félévesre rövidül.

Hosszabb téli, de rövidebb nyári szünetet tervez a következő tanévre a kormány. A HVG vette észre, hogy megjelent a kormány erről szóló rendelettervezete. Az első tanítási nap 2023. szeptember 1-je lesz, és az első félév 2024. január 19-ig tarthat. Őszi szünet október 28-ától november 5-ig lehet, a téli szünet pedig ismét 2 hét lehet. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap március 28-án lenne és április 8-ig tarthat.

Átadták az új Ipoly-hidat a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között. Az uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült 58 méteres híd mellett mindkét oldalon megépültek a szükséges utak is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen azt mondta, hogy idén még 3 újabb átkelési pontot fognak átadni Szlovákia és Magyarország között, 2 újabb Ipoly-hidat és egy közúti kapcsolatot.

A miniszterelnök szerint Ukrajna nem szuverén állam, mert nincs saját bevétele, civil életét sem tudja működtetni, így háborút sem képes finanszírozni. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta: a jelenlegi helyzetben csak diplomáciával és tárgyalásokkal lehet eredményeket elérni.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta csaknem 20 ezer katonaköteles férfit akadályozott meg az ukrán határőrség az ország elhagyásában - közölte az ukrán határőrszolgálat szóvivője. Ukrajnában hadiállapot van érvényben, a 18 és 60 év közötti férfiak számára tilos külföldre utazni.

Újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben Japán. Tokió ezúttal az elektromos járművek kivitelét tiltotta meg. Augusztus 9-től exportkorlátozás alá esnek az 1900 köbcentiméteresnél nagyobb hengerűrtartalmú motorral felszerelt és a hibrid járművek is.

A migrációról, a globális kereskedelemről és Ukrajna támogatásáról tárgyalt az amerikai elnök és az olasz miniszterelnök. Joe Biden és Giorgia Meloni megerősítette elkötelezettségét Ukrajna további politikai, katonai, gazdasági és humanitárius támogatása mellett.

Svédország, Finnország és Svájc is csatlakozhat az amerikai Nemzeti Gárda nemzetközi együttműködési programjához. A program kulcsfontosságú eszköze az amerikai fegyveres erők számára, hogy kapcsolatokat építsenek ki külföldi haderőkkel, amelynek révén közös gyakorlatokat, képzéseket és oktatási csereprogramokat tartanak.

Globális melegrekord dőlt meg július első 3 hetében – ismertette a Meteorológiai Világszervezet. A világon feljegyzett legmelegebb nap az idei év július 6-a volt: 17,08 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel.

Görögország nagy részén csillapodtak a két hete pusztító erdőtüzek. A tűzoltók ugyanakkor még próbálják megfékezni az újra felcsapó lángokat az ország középső részén, ahol tegnap (szer) egy lőszerraktárban történt robbanások elől menekültek az emberek.

Ürge-Vorsatz Diána környezetkutató, fizikus lett az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület egyik alelnöke. Ezzel a közép-kelet-európai régióból először Magyarország tudott kutatót delegálni az IPCC felsővezetésébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×