eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Mobiltelefonok: a veszély ismert, mégsem igyekszünk tenni ellene

A tavalyi évhez képest ugyan kevesebben, de még mindig a magyarok több mint fele tárol az otthonában használaton kívüli mobiltelefont – derült ki a Yettel országos, reprezentatív kutatásából –, pedig az öregedő akkumulátor veszélyes is lehet a környezetre, és akár tüzet is okozhat otthonunkban – hívta fel a figyelmet Mészáros Attila, a Yettel kommunikációs vezetője.

A Yettel friss országos reprezentatív kutatása alapján a magyarok fele három-négy évig használ egy mobiltelefont, ötödük akár négy évnél is tovább. A válaszadók több mint felének volt már olyan telefonja, amit előtte már más is használt, és több mint harmada már maga is ajándékozott tovább családon belül készüléket.

A megkérdezettek leggyakrabban azért váltanak mobilt, mert az előző használhatatlanná válik (55 százalék). Emellett sokan cserélik le akkor is, ha még működőképes, de már nagyon megviselt (39 százalék). A válaszadók 38 százaléka egy új funkció miatt is hajlandó lecserélni mobilját egy újra – ez a nők 33 százalékára jellemző, és a férfiak 43 százaléknál fontos szempont –, valamint a férfiaknál a készülékcserét egy újabb modell piaci bevezetése is indokolhatja (11 százalék). A kitöltők harmada továbbá jelezte, hogy ha tehetné, gyakrabban váltaná le az aktuális telefonját; egy korábbi kutatás szerint a jelenlegi gazdasági helyzetből adódóan a magyarok harmada inkább megpróbálja időben kitolni a készülékcserét – olvasható a Yettel közleményében.

A már nem használt készülékeket a válaszadók több mint fele (55 százalék) még mindig otthon tárolja

– bár a tavalyi eredményhez képest (63 százalék) ez javuló tendencia, továbbra is ez a leggyakoribb sorsa a használaton kívüli mobiloknak. Akik a tárolás mellett döntenek, azoknak 47 százaléka egy készüléket, 32 százalék kettőt, 21 százalék pedig 3 vagy több mobiltelefont őriz a fiókban. Ezzel szemben tavaly még a régi mobilokat tároló válaszadók felének (46 százalék) volt 3 vagy annál több ilyen telefonja otthon, amik ráadásul akár 10-15 évnél is régebbiek lehetnek.

A kutatás eredményei alapján a megőrzés mellett a legtöbben elajándékozzák vagy eladományozzák a régi mobilt (40 százalék), a kitöltők 23 százaléka pedig az eladás mellett dönt. Aki továbbadja a készülékét, az leggyakrabban a gyermekének (45 százalék) vagy egyik szülőjének (46 százalék) ajándékozza, ötödük pedig nagyszülőnek vagy más idősebb rokonnak adja a mobiltelefonját. Érdekesség, hogy míg a válaszadók 65 százaléka fél attól, hogy visszaélhetnek az adataival, 16 százaléknál előfordult már, hogy nem törölte le a személyes adatait, mielőtt másnak továbbadta a régi mobilját; ez a fiatal felnőtt korosztály negyedére jellemző – olvasható.

Ma már egyre kevesebb mobilkészülék landol a szemetesben, de még így is közel tízből egy megkérdezett kidobja a régi telefonját. Ez azért is problémás, mert az elektronikai hulladékokban, így a mobilkészülékekben is találhatók olyan veszélyes anyagok, amelyek a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tárolás esetén, vagy a kommunális hulladékba kerülve már ártalmasak lehetnek. Például

az öregedő akkumulátor elkezdhet szivárogni, így veszélyes anyagokat juttat a környezetbe, vagy akár tüzet is okozhat.

Ezzel szemben, ha visszavisszük a telefont a szolgáltatónkhoz, a készülékeket az erre szakosodott szakemberek megfelelő módon darabjaira bontják, és az alkatrészekben található összetevőket, többek közt értékes fémeket, a megfelelő eljárással kinyerik, majd újrahasznosítják, ezáltal az esetleges veszélyes anyagok nem kerülnek hulladékként a környezetbe.

Most egy akció keretében jelentős kedvezményt érnek a régi mobilok: a Yettel bármely üzletében augusztus 30-ig leadhatóak a használt, akár nem működő mobiltelefonok, amikért 30 ezer forint kedvezmény jár bármely új mobil vásárlása esetén, publikus lakossági hangalapú számlás tarifával, 2 év hűséggel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×