eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Egy vevő cigarettázik egy XXII. kerületi nemzeti dohánybolt előtt 2013. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Mérlegen a tíz esztendős Nemzeti Dohánybolt

A felnőttek körében 10 százalékkal, a fiatalkorúak esetében 50 százalékkal sikerült csökkenteni a rendszeresen dohányzók számát - mondta a Nemzeti Dohányboltok működését felügyelő hatóság elnöke. Bíró Marcell beszélt arról is, hogy a tavalyi ellenőrzéseken nem találtak kirívó szabálytalanságot a trafikokban.

A korábbi 43 ezer dohányárusító hely helyett ma Magyarországon 5848 trafik üzemel, a korábbiaknál sokkal szigorúbb szabályok mellett - fogalmazott az M1 televízióban Bíró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke.

"A kiskorúak védelme van a fókuszban, 18 éven aluliakat lényegében nem szolgálnak, nem szolgálhatnak ki. Ez a szabály korábban is adva volt, de 43 ezer helyhez ellenőrt állítani képtelenség. Az 5848 egységből álló rendszerben biztosítható a szabály" - mondta.

Említése szerint 10 százalékkal csökkent a dohányzók száma. "Ez nagy eredmény, de az intézkedés nem a felnőttekre, hanem a fiatalokra irányult, a fiatalkorúak között márpedig a rendszeresen dohányzók számát a felére sikerült csökkenteni."

2022-ben több mint 5800 ellenőrzést folytattak, minden dohányboltba eljutva.

"Az egyik kiemelt feladat ellenőrizni, hogy kiszolgálnak-e fiatalkorúakat vagy nem. Ebben mi zéró toleranciát hirdettünk, a három csapás szabálya van érvényben:

  • ha valakit szabálytalanságon kapunk, pénzbírságot kap,
  • másodjára 30 napos bezárás történik,
  • harmadik esetben viszont az egzisztenciáját jelentő trafikos kereskedési jogát vonjuk meg."

Hozzátette, a trafikrendszerben 18 ezer ember keresi a kenyerét.

A kezdeti nehézségek után szerinte beállt a rendszer, tavaly kirívó szabálytalanságra nem bukkantak, és felére sikerült csökkenteni a trafikok elleni bűnelkövetések - rablások, lopások - számát is.

"A kiskorúakra leselkedő veszély most már nem a boltokból ered" - folytatta, "sokkal inkább az online térből, itt idézem fel az elf bar feltűnését, amely adott esetben sokkal károsabb is, mint a hagyományos dohánytermékek; ez ellen a mi hatóságunk is fellépett, érezhetően visszaszorítva az elf bar jelenlétét, az iskolák környékéről is."

Bíró Marcell elmondta még, most is zajlik egy ellenőrzési kampány a Nemzeti Dohányboltokban, ennek során a gazdálkodást és a termékkínálatot is ellenőrzik.

A vg.hu-n megjelent interjúban mindemellett elmondta, nem várható a trafikszám növekedése, ez nem is indokolt, egyébként ez a kormány döntése lenne.

Megítélése szerint a dohányboltok megnyitása - főként tekintettel a falusi trafikokra - a patrióta gazdaságpolitikát is szolgálta, a haszon ugyanis itthon marad.

Szerinte nem visszás, hogy a falvakban olyanok is vásárolhatnak a dohányboltokban, akik korábban nem dohányoztak, a trafikok ugyanis több olyan helyen kiváltották a kisboltokat, ahol egyébként nem lenne bolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×