eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Nyitókép: Unsplash.com

Amikor a hőségben is fel kellene öltözni – így érdemes használni a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klíma tisztítására és a helyiség rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet dr. Noszek László főorvos, a Flór Ferenc kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetője.

Ha a klímát megfelelően használják, akkor nincsen vele gond, ilyenkor nem kell feltétlenül negatív hatásokat tulajdonítani neki, de nagyon fontos, hogy milyen hőmérsékleten, és mennyi ideig vagyunk olyan helyen, ahol így hűtik a levegőt – rögzítette az alapelveket dr. Noszek László az InfoRádióban.

A Flór Ferenc kórház osztályvezető főorvosa kiemelte, hogy a nagy hőmérséklet-különbség és az erőteljes légáramlás okozhat gondot. A klímaberendezések elsősorban felső légúti panaszokat tudnak okozni, kiszáradhat a nyálkahártya, legyen szó szemről, orról vagy a szájról.

Ami nagyon fontos, az a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség. Ha a klímát beállítjuk 20 fokra és kint 35 fok van, akkor a 15 fokos hőmérséklet nagyon nagy változás annak, aki belép egy ilyen szobába, lényegében fel kellene öltözni ilyen esetben, hiszen télen is hasonlóan cselekszünk, csak fordítva. Ezért

az 5-7 fokos különbség, ami még elfogadható.

A gyerekeknél egy klímás helyen figyelni kell, ha libabőrös lesz, vagy nyugtalanná válik a kicsi, ilyenkor túl hideg van. Például az autók légbefújóihoz nem szabad gyereket ültetni.

Ha azt érezzük, hogy megfáztunk a klímától, akkor a szakorvos szerint alapvetően megfázásként is kell kezelni.

"A testünk ruhával fedett része biztos, hogy többet elbír, hiszen közvetlenül nem éri a légáramlás, de a fejünk, orrunk, szemünk, torkunk közvetlenül ki van téve a légáramlásnak, amikor levegőt veszünk, akkor is szívjuk ezt a hidegebb levegőt, tehát ott van a közvetlen érdemi találkozás. Praktikusan ilyenkor érdemes kicsit felöltözni, hogy testünk jobban felkészüljön ezeknek a különbségeknek az elviselésére" – adott tanácsot Noszek László fül-orr-gégész szakorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 20. 21:41
×
×
×
×