eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Nyitókép: Pixabay

Elviszi a nyár Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását

A DK, a Momentum és az MSZP is megkísérelte, hogy az Országgyűlés még ezen a héten vegye napirendjére a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szerződés jóváhagyását, ám a kormánytöbbség ismét elutasította mindhárom kezdeményezést.

Törökországon kívül már csak Magyarország nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, ami Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető szerint "nagy szégyen".

"A kormány folyamatosan kínos magyarázkodásra kényszerül. A szövetségeseinkkel azt próbálják elhitetni, hogy urali a helyzetnek, az Országgyűlés dolga, hogy erről döntsön, itthon pedig azt próbálják elhitetni, hogy a kormánynak nincs ráhatása a parlamentre, hogy ezeket a javaslatokat megtárgyalják. Vicces ez 12 év rombolás után, ami a jogállamiságot illeti. Sajnos most már mindenki látja, hogy cinikus színjáték, amit önök folytatnak. Ne vicceljenek már" - fogalmazott az Országgyűlésben.

Az MSZP most újra benyújtotta javaslatát, ahogy a Momentum és a DK is.

Kövér László fideszes házelnök a következőképpen reagált:

"Bejelentem, hogy a DK képviselőcsoportja javaslatot tett a napirendi javaslat kiegészítésére, amelyet a határozati házszabály alapján visszautasítottam, tekintettel arra, hogy ezt nem szabályosan nyújtották be, továbbá arra is figyelemmel, hogy az Országgyűlésről szóló törvény, valamint a határozati házszabály alapján a rendkívüli ülés napirendjére csak olyan javaslat vehető fel, amelynek napirendre vételét a rendkívüli ülés kezdeményezésére jogosultak, jelen esetben az országgyűlési képviselők egyötöde kéri. A visszautasított javaslat benyújtója kezdeményezte az elnöki döntés hatályon kívül helyezését."

A szavazást gép alkalmazásával tartották meg, a kormánytöbbség mindhárom ellenzéki javaslat esetében jóváhagyta a házelnöki döntést, a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikációja így tehát valószínűleg csak ősszel kerül az Országgyűlés elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×