eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Elviszi a nyár Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását

A DK, a Momentum és az MSZP is megkísérelte, hogy az Országgyűlés még ezen a héten vegye napirendjére a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szerződés jóváhagyását, ám a kormánytöbbség ismét elutasította mindhárom kezdeményezést.

Törökországon kívül már csak Magyarország nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, ami Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető szerint "nagy szégyen".

"A kormány folyamatosan kínos magyarázkodásra kényszerül. A szövetségeseinkkel azt próbálják elhitetni, hogy urali a helyzetnek, az Országgyűlés dolga, hogy erről döntsön, itthon pedig azt próbálják elhitetni, hogy a kormánynak nincs ráhatása a parlamentre, hogy ezeket a javaslatokat megtárgyalják. Vicces ez 12 év rombolás után, ami a jogállamiságot illeti. Sajnos most már mindenki látja, hogy cinikus színjáték, amit önök folytatnak. Ne vicceljenek már" - fogalmazott az Országgyűlésben.

Az MSZP most újra benyújtotta javaslatát, ahogy a Momentum és a DK is.

Kövér László fideszes házelnök a következőképpen reagált:

"Bejelentem, hogy a DK képviselőcsoportja javaslatot tett a napirendi javaslat kiegészítésére, amelyet a határozati házszabály alapján visszautasítottam, tekintettel arra, hogy ezt nem szabályosan nyújtották be, továbbá arra is figyelemmel, hogy az Országgyűlésről szóló törvény, valamint a határozati házszabály alapján a rendkívüli ülés napirendjére csak olyan javaslat vehető fel, amelynek napirendre vételét a rendkívüli ülés kezdeményezésére jogosultak, jelen esetben az országgyűlési képviselők egyötöde kéri. A visszautasított javaslat benyújtója kezdeményezte az elnöki döntés hatályon kívül helyezését."

A szavazást gép alkalmazásával tartották meg, a kormánytöbbség mindhárom ellenzéki javaslat esetében jóváhagyta a házelnöki döntést, a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikációja így tehát valószínűleg csak ősszel kerül az Országgyűlés elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×