eur:
393.1
usd:
373.73
bux:
55340.52
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei pedagógusnapi ünnepségén az egyetem aulájában 2023. június 2-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Varga Mihály: bebizonyosodott, az egész több, mint a részek együtt

Az Óbudai Egyetem beváltotta az induláskor táplált reményeket, jó esély van arra, hogy az oktatási intézmény az ország gazdasági fejlődésének egyik hajtómotorja legyen – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei pedagógusnapi ünnepségén.

Kiemelte, hogy a modellváltás után azonnal megindult a fejlődés a felsőoktatási intézménynél: nőtt a professzorok és a tudományos publikációk száma, idén a tavalyinál 30 százalékkal több hallgató jelentkezett. Az egyetemet jelenleg nemzetközi szinten a világ 1200 legjobbja között tartják számon – húzta alá.

A pénzügyminiszter elmondta: a felsőoktatás átalakításával és a duális képzés bevezetésével az volt a céljuk, hogy az egyetemek legyenek azok a „szellemi központok, amelyek meghatározzák, kiszélesítik az ország fejlődési lehetőségeit”.

Felidézte, hogy az Óbudai Egyetem egyfajta pilot projekt volt, és arra is kitért:

mára bebizonyosodott, hogy az egész több, mint a részek együtt, egységben az egyetem „hatványozott erővel és fejlődési potenciállal bír”.

Beszélt arról is, hogy az alapítványi rendszer fejlődést hozott a magyar felsőoktatásban, amely más országoknak is követendő példa lehet. Azt is hozzátette, hogy mára megnyílt az út a kutatás-fejlesztési tevékenységek előtt, amit a tudományos-innovációs parkok elindítása is mutat.

Varga Mihály örvendetesnek nevezte, hogy az Óbudai Egyetemre számos határon túli fiatal is jár, sok esetben azt követően, hogy a születési helyén más nyelven folytatta tanulmányait.

A minisztérium közleményben jelezte, hogy az Óbudai Egyetemen hét karon mintegy 12 ezer hallgató tanul, 130 szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást. A modellváltással 2,5-szeresére növelték a működésre és fejlesztésre fordítható forrásokat, továbbá minden korábbinál nagyobb béremelést hajtottak végre.

Budapest, 2023. június 2.
Az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei pedagógusnapi ünnepsége az egyetem aulájában 2023. június 2-án.
MTI/Máthé Zoltán
Budapest, 2023. június 2. Az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei pedagógusnapi ünnepsége az egyetem aulájában. MTI/Máthé Zoltán

A pénzügyminiszter beszédét követően kitüntették az egyetem pedagógusait és mecénásait.

Az Óbudai Egyetem állami felsőoktatási intézmény Budapesten és Székesfehérváron, kihelyezett képzéseket folytat Nyírbátorban és Salgótarjánban is. Elődje a három főiskola – Bánki Donát Műszaki Főiskola, Kandó Kálmán Műszaki Főiskola, Könnyűipari Műszaki Főiskola – egyesítésével létrejött Budapesti Műszaki Főiskola volt. Emellett további két új főiskolai kar is létrejött: megalakult a Neumann János Informatikai Kar, illetve a Keleti Károly Gazdasági Kar. Az intézmény 2010-ben vette fel az Óbudai Egyetem elnevezést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Irodából lakás? Nem elképzelhetetlen, hogy régi ingatlanokat fognak átépíteni Magyarországon

Irodából lakás? Nem elképzelhetetlen, hogy régi ingatlanokat fognak átépíteni Magyarországon

Rengeteg régi, kihasználatlan iroda van a világon, vannak olyan területek azonban, ahol a hatalmas kereslet miatt ezeket már lakásokká kezdték átalakítani. Ez a trend már Magyarországon is elindult, így lehet, hogy a közeljövőben egyre több ilyen beruházás jöhet létre - derült ki a Portfolio Property Investment Forum 2023 panelbeszélgetéséből. A szakértők többek között megbeszélték azt is, hogy mi az oka az ingatlanpiaci visszaesés, mikor jöhet a fellendülés, de ESG-ről és azok költségeiről is szó volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×