eur:
392.98
usd:
363.26
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Háztartási mentőcsomagot sürget az MSZP

A párt ötpontos háztartási mentőcsomagjának bevezetését szorgalmazta Komjáthi Imre, a szocialisták társelnöke. Azt se bánják, ha a kormány a "nevére veszi".

A párt úgy látja, valódi és azonnali segítségre van szüksége a bajbajutott családoknak, és javaslatuk épp ezt a célt érné el. Azt sem bánják, ha a mentőcsomagot a kormánypárti képviselők a nevükre veszik, "csak vezessék be, segítsenek a bajbajutott magyar embereknek" - mondta a politikus vasárnap.

Egyre nehezebb a megélhetés, Orbán Viktor miniszterelnök "illuzionista számaival" ellentétben például a GDP-adatok azt mutatják, hogy recesszióban van az ország - hangoztatta Komjáthi Imre, hozzátéve, ez azt üzeni a cégeknek, hogy bizalmatlanok legyenek a jövővel kapcsolatban, éppen ezért infláció alatti béremeléseket hajtanak végre.

Szakszervezeti forrásból a párt gy tudja, hogy

az átlagos béremelések 13-15 százalék körül vannak a 40 százalékos élelmiszerár-infláció mellett.

Azt hallják, hogy a cégeknél elmaradtak az inflációt kompenzáló egyszeri kifizetések - mondta az ellenzéki politikus, hozzáfűzve: nagyjából 100-150 ezer forintokat adtak a cégek azért, hogy segítsék a dolgozókat, mert "felütötte a fejét a dolgozói szegénység".

Kitért arra is, hogy a kormánytól független elemzők szerint Budapest 19 százaléka, a vidék 40 százaléka létminimum alatt él. A számítások szerint 124 ezer forint a létminimum, és egy embernek havonta 30 ezer forintot kell csak élelmiszerre költenie, hogy életben maradjon. A párt tud olyan független civil szervezetekről, segélyszervezetekről, amelyek arról számolnak be, hogy január óta 15 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik hozzájuk fordulnak segítségért.

A májusban meghirdetett ötpontos háztartási mentőcsomagban szerepel a politikus összegzése szerint

  • az alapvető élelmiszerek áfájának eltörlése;
  • az, hogy az árstopokat egészen addig fenn kell tartani, amíg az általuk javasolt adócsökkentés nem történik meg;
  • egy élelmiszer-bankkártya bevezetése a legrászorultabb 300 ezer családnak havi húszezer forint juttatással;
  • tisztességes nyugdíj-összegek, újabb 5 százalékos nyugdíjemelés júniustól;
  • célzott támogatás a kisboltoknak.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Árral szemben az OTP

Árral szemben az OTP

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telik a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezeti.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×