eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 5. hétfő Fatime
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a 2022. évi Gábor Dénes-díjak ünnepélyes átadásán a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2022. december 19-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kiigazította Kövér László jogait az Alkotmánybíróság

Az Országgyűlésből joga lehet bárkit kitiltani, az Országgyűlés Hivatalából azonban nem.

Az Mfor.hu szúrta ki a Magyar Közlönyből azt az alkotmánybírósági rendelkezést, mely szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke szükségtelen mértékben és aránytalan mértékben korlátozta 58 ellenzéki képviselő jogait akkor, amikor jogot formált arra, hogy az Országházból és az Országgyűlési Hivatalból azonnali hatállyal kitiltsa.

A 2020 februárjában kélt ügyben a párbeszédes Szabó Tímea "vitte a zászlót", a politikus kért normakontrollt az AB-től, miután úgy ítélte meg, a házszabály több rendelkezése is sérti a képviselők alkotmányos jogait; eszerint az üléseken folytatott magatartásukkal vagy felszólalásukkal összefüggésben Kövér László házelnök által kiszabott szankciók jogszerűtlenül korlátozzák a honatyák és -anyák véleménynyilvánítási szabadságát.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerinte tehát alaptörvény-ellenes, hogy a Parlamentből és a Fehér Házból ki lehet tiltani parlamenti képviselőket.

A Parlamentbe belépést viszont megtilthatja a házelnök.

A határozat indoklása szerint sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozásban nem ismeretlen a korlátozás, de a hivatal teljes területéről való kitiltás nem indokolható, csak az Országházból.

A friss rendelkezésből az is kiderült, meghatalmazott útján az Országgyűlésben nem lehet szavazni.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×