eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hand in jail
Nyitókép: anurakpong/Getty Images

Megnyílik az út a kreditrendszeres börtönök előtt

Kreditpontokat szerezhetnek az elítéltek a jövőben, hogy új kategóriájú elhelyezést kaphassanak a börtönben. Az erről - és több mint harminc másik igazságügyi témáról - szóló törvénymódosítás parlamenti vitáját foglaljuk össze.

A szabadságvesztés végrehajtási fokozatai megmaradnak, de áthelyezik a hangsúlyokat, aminek a jövőben az elítéltek kezdeti kategóriabesorolásánál lesz jelentősége: az eddigi 9 fokozatú rezsimet egy 5 kategóriából álló rendszer váltja fel.

A kategóriák közötti átjárást biztosító kreditrendszer a fogvatartottak reintegrációját segíti elő azzal, hogy meghatározott teljesítményt vár el tőlük, a passzív és beletörődő magatartás tehát nem lesz elegendő - ismertette

az egyik változtatást a 34 közül

az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Répássy Róbert hozzátette: a jövőben az Europol is beszállhat a magyar nyomozásokba, a közjegyzők pedig a jogügyletek során csak jogi tájékoztatásra lesznek kötelesek, műszaki, gazdasági vagy pénzügyi témákban nem kell információt adniuk.

"Ezeket a törvénymódosításokat jellemzően összekapcsolja az a közös cél, hogy az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján a jogalkalmazás segítség, hogy a törvények illeszkedjenek a változó társadalmi, szervezeti, technikai viszonyokhoz, valamint a jogrendszeri koherenciát is biztosítsák" - fogalmazott.

A fideszes Kiss János egyebek mellett azt emelte ki a módosítások közül, hogy a rendőrség figyelmeztetést helyezhet el a schengeni információs rendszerben a súlyos bűncselekményekben érintettekről.

A KDNP-s Vejkey Imre üdvözölte, hogy változtatnak a végrehajtási fokozatok merev határain, mert ez

jobb magatartásra és együttműködésre fogja ösztönözni az elítélteket.

A DK-s Sebián-Petrovszki László kifogásolta, hogy a börtönreform gyakorlati részletkérdéseit még nem dolgozták ki.

Hozzá hasonlóan a szocialista Szabó Sándor sem tartja jó iránynak, hogy a kormány a börtönbüntetést preferálja, hiszen egy fogvatartott napi költsége háromszorosa a pénzbírságénak, ráadásul az utóbbi években 53 százalékkal nőtt azok száma, akik inkább letöltötték a büntetés összegét.

A Mi Hazánk vezérszónoka, Apáti István ezzel összefüggésben arról beszélt, hogy nincs elég börtön.

"Azt úgy halkan kérdezném meg a tisztelt kormánypárti képviselőktől, hogy a 2015-2016 környékén belengetett 9 börtön építésével kapcsolatos ígéretből mi lett? Semmi!"

Répássy Róbert államtitkár zárszavában örömmel konstatálta, hogy az elítéltek kreditpontokkal átjárható végrehajtási fokozatainak 9-ről 5 kategóriára való csökkentését végeredményben egyik felszólaló sem ellenezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×