eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Infostart

Ismét tüntettek a diákok és a tanárok, könnygázt vetettek be a Karmelitánál - fotó

A tanárok közalkalmazotti státuszának elvétele ellen, valamint az oktatás jövőjéért demonstráltak a részvevők. Cikkünk folyamatosan frissült.

„Folytatjuk!” címmel szervezett vonuló demonstrációt az Egységes Diákfront szerda délutánra Budapestre. A diákok, tanárok, szülők és más résztvevők szeretnék elérni, hogy a kormány ne vezesse be az általuk "bosszútörvénynek" titulált szabályozást (a tervezet itt olvasható), amivel a közalkalmazotti státusz helyett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnének a tanárok, továbbá amivel álláspontjuk szerint csorbulna a tanárok autonómiája.

A menet fél ötkor indult el a Szent István Bazilikától, az alábbi útvonallal: Zrínyi utca – Nádor utca – Széchenyi István tér – Akadémia utca – Garibaldi utca – Vértanúk tere – Báthory utca – Szemere utca – Alkotmány utca, majd pedig a Clark Ádám téren folytatódik a tiltakozás, itt beszédek hangzanak el.

Közvetítésünk

A BKK este nyolcig tartó szakaszos és időszakos lezárásokra és terelésekre figyelmeztetett a Széchenyi István tér–Akadémia utca–Garibaldi utca–Nádor utca–Vértanúk tere–Báthory utca–Szemere utca–Alkotmány utca–Honvéd utca–Szalay utca–Falk Miksa utca–Szent István körút– Margit híd–Lipthay utca–Bem József tér–Fő utca–Clark Ádám tér útvonalon a Facebook-oldalán. Közölték azt is, hogy a 15-ös busz terelve közlekedik.

A Margit hídon a vonulás miatt egy időre az egyik oldalon leállt a forgalom. A Fő utcánál is terelték a közlekedőket a demonstráció miatt.

A tömeg hét óra előtt ért a Clark Ádám térre, ahol más témák kerültek elő: az itteni felszólalók tiltakozásukat fejezték ki az akkumulátorgyárak építésével, a gyermekvédelmi törvénnyel és a kilakoltatásokkal szemben. Beszélt Pankotai Lili is.

Az Alagutat lezárták, a környéken nem volt ezalatt forgalom.

A téren egyesült csoportok felvonulói fél nyolc előtt kicsivel a Várba indultak, a tüntetés ezen része nem volt bejelentve.

Fotó: Infostart
Fotó: Infostart

Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart

A várban nagy volt a rendőri készültség. A Karmelita kolostorhoz ment volna a tömeg, de kicsit távolabb gyűltek össze egy rendőrsorfal és a Karmelitához vezető utat elzáró kordon előtt. Több fiatal gázálarcban érkezett, felkészülve egy esetleges könnygázas oszlatásra.

A tömeget többször hangszóróval figyelmeztették a fegyelmezettségre és a jogsértő viselkedés befejezésére, ellenkező esetre kényszerítő eszközök bevetését helyezve kilátásba.

Egy ideig ment a kiabálás a rendőrökkel, de aztán néhányan megpróbálták lebontani az épület előtti kordont - egy helyen sikerült is és bejutottak amögé.

A rohamrendőrök erre könnygázt vetettek be.
Egy nő felmászott az egyik közeli épület állványzatára és ott felfelé menekült a rendőrök elől.

Este negyed kilenckor elterjedt, hogy még marad a tömeg a Karmelitánál; addigra már kétszer fújtak könnygázt a rendőrök. Több embert elvittek a kordon mögé, a rendőrségi kisbuszok felé.

Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart

A rendőrök akkor kezdik kijjebb szorítani a tömeget, amikor egy méternél közelebb mennek a sorfalhoz. Ha nagyon közel kerülnek vagy más akció történik, akkor jön a könnygáz - nagyjából ez volt a forgatókönyv.

Az állványzatra felmászott nő később lejött, őt is elkülönítették a rendőrök, igazoltatták.

Hadházy Ákos és Jámbor András is feltűnt a tömegben.

Fél nyolc körül kezdett oszlani a tömeg, addigra békésebb lett a demonstráció. Felhangzott a Himnusz pár sora, és a Kossuth Lajos azt üzente című nótából az "Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!" rész.

A tömeg fölött végig ott lebegett egy drón, a találgatások szerint a rendőröké lehet.

Kicsivel később már inkább csak kormány- és Fidesz-ellenes skandálásokat lehetett hallani.

Háromnegyed nyolc előtt valaki bemondta a hangosbemondóba, hogy vége a rendezvénynek, de "Visszajövünk!" és "Folytatjuk!" - ígérte, amit visszhangoztak a résztvevők.

Közben a maszkban lévő résztvevőket igazoltatni kezdték a rendőrök, mert az arc eltakarása ilyen tömegrendezvényen szabálysértésnek minősül. Az érintettek ellen szabálysértési eljárás indul, 5000-50 000 forint közötti bírságra számíthatnak.

A résztvevők száma tovább csökkent háromnegyed kilencre, de bőven vannak még a Karmelita közelében. Egy csoport hosszabb ideje ül a rendőrök előtt.

Rendőrségi közlemény: a BRFK szerint a Karmelia kolostronál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van.

A szervezők bejelentették, hogy népszavazást kezdeményeznek. A hétigenesnek nevezett népszavazás témái között szerepel a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növelése, az önálló oktatási minisztérium létrehozása, a sztrájktörvény eltörlése, a státusztörvény elutasítása és Pintér Sándor belügyminiszter távozása is.

21.30-kor még néhány tucat résztvevő volt a demonstráció helyszínén.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×