eur:
389.66
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Résztvevők a pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvénye ellen tartott budapesti tüntetésen 2023. április 24-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Engedett a Belügyminisztérium: mégsem ellenőrzik olyan szigorúan a tanárokat

Így sem történt lényegi változtatás a pedagógusi státusztörvényről szóló tárgyalásokon.

Kisebb en­gedményeket tett az új pedagógus-jogállási törvény tervezetében leírtakkal kapcsolatban a kormányzat, ám az érdekképviseletek szerint lényegi elmozdulás továbbra sincs, ezért a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt a jelenlegi formában sem tudja elfogadni – írja a nepszava.hu.

A PSZ és a PDSZ képviselői kedden egyeztettek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral, egy nappal az után, hogy rendőrök könnygázt használtak a diák és tanár tüntetőkkel szemben a Karmelita kolostornál.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője elmondása szerint

a köznevelési államtitkár úgy véli, a Karmelitánál politikai indíttatású akció történt

– néhány diák ellenzéki képviselőkkel együtt kezdett kordonbontásba –, ezért arról nincs hivatalos véleménye.

Az új jogállási törvény bevezetésével egyebek mellett megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti státusza. Nagy Erzsébet azt mondta, ez a PDSZ számára továbbra is elfogadhatatlan.

Az egyik vitás pont a pedagógusok "átvezénylésének" kérdése. A tervezetben ugyanis az szerepel, hogy a munkáltatók, például a tankerületi központok, bármikor, tetszőlegesen megváltoztathatják a munkavégzés helyét, vagyis átirányíthatnak egy pedagógust egy másik intézménybe dolgozni. Erre most csak közös megegyezéssel van lehetőség, amit megszüntetnének. A PDSZ ügyvivője azt mondta, ezen annyit változtatna a kormány, hogy előírnák:

amíg egy pedagógusnak alsó osztályos gyermeke van, addig nem lehetne "átvezényelhető".

Kivették a tervezetből azt is, hogy a pedagógusok otthoni számítógépeit, elektronikai eszközeit is ellenőrizhetik; ez már csak a munkáltató által biztosított eszközökre vonatkozik – erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt a lapnak. Kikerülhet az is, hogy tanársztrájk esetén másik intézménybe küldjék a diá­kokat, továbbá elvetették azt is, hogy pályáztatás nélkül lehessen igazgatókat kinevezni az intézmények élére.

Nem változtatnának ugyanakkor például a tanárok kötelező óraszámain (ettől még a heti munkaidőt jelentősen növelhetik), és azt sem garantálnák törvényben, hogy egyeztetni kelljen a szakszervezetekkel, amíg a tagságuk nem fedi le a pedagógusok legalább tíz százalékát. Vagyis az ilyen érdekképviseleteket a jövőben kihagyhatják az egyeztetésekből. A tárgyalások ezzel nem értek véget, jövő kedden újabb fordulót tartanak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×