INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

távfűtés

tervezet

mérőóra

Fogyasztásmérő egy budapesti távfűtéses lakás radiátorán.

Fontos változás jön a távfűtéses lakásokban

Infostart

A kormány a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosítására készül, egy kormányrendelet-tervezet a központi fűtésről és a melegvíz-szolgáltatásról szól.

Azért indokolt a szabályozás módosítása, mert Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma mintegy 670 ezer, ebből ugyanakkor – a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2022 nyarán végzett felmérése alapján – 20 százalék, azaz, 134 ezer olyan átfolyós (egycsöves) fűtési rendszerrel rendelkező lakás, ahol az épületen belül az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható a lakáson belül a lakók egyedi igényei szerint – írja az atv.hu.

"Annak érdekében, hogy ezen lakások fűtését egyedileg szabályozhatóvá tegyük és lehetőséget teremtsünk az egyéni energia-megtakarításra, meg kell oldani a radiátorok átfolyó meleg víz mennyiségének a lakók igényei szerinti szabályozhatóságát" – tartalmazza a tervezet rövid összefoglalója. A kormányzati egyeztetés a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosításáról márciusra van ütemezve.

A tavaly nyáron bejelentett rezsicsökkentés a távfűtést nem érintette, részben vélhetően azért, mert ahol még nem történt korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018