eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Jose Luis Pelaez Inc/Getty Images

Kiderült, mekkora nyugdíj kell ahhoz, hogy személyi kölcsönt kaphasson

Az átlagnyugdíjnál alacsonyabb havi összeget kapók esetében eltérőek lehetnek a feltételek.

A bankok százezer forinttól, más pénzügyi szolgáltatók ennél kisebb összegű nyugdíjra is nyújtanak már személyi kölcsönt. Vannak olyan pénzintézetek, ahol az igénylők harmada nyugdíjas, akik főként lakásfelújításra vagy orvosi kezelésre fordítják a felvett hitelt. Most 170 ezer forintos nyugdíjjal kétmilliós kölcsönt négy évre legalább havi 57 ezer forintos törlesztővel lehet felvenni – derül ki a Bank360 összeállításából.

A januári 15 százalékos nyugdíjemeléssel az átlagnyugdíj 208 200 forintra nőtt Magyarországon. A medián nyugdíj (aminél ugyanannyian kapnak kevesebb nyugdíjat, mint amennyien többet, hozzávetőleg egy-egy millió ember) a tavalyi és a januári emelésekkel együtt becslések szerint 170 ezer forintra nőhetett. A bankok akár az átlagnyugdíjnál lényegesen kisebb jövedelemre is adnak személyi kölcsönt, legfeljebb kortól függően fiatalabb adóstárs bevonását írják elő. Az ilyen hitelt igénylők között sok a nyugdíjas, van olyan pénzintézet, ahol ügyfelek közel harmadát ők teszik ki.

Noha tavaly decemberben visszaesett a személyi kölcsönök folyósítása az előző hónaphoz képest, és ez folytatódhatott januárban, az egész évet tekintve tavaly 24 milliárddal közel 492 milliárd forintra nőtt ezek értékesítése a bankokban az MNB adatai szerint. A kölcsönt igénylők között sok a nyugdíjas, a Magyar Cetelem és a Provident arról tájékoztatta a Bank360.hu-t, hogy ügyfeleik közel harmadát ők teszik ki.

A pénzügyi segítségre szoruló nyugdíjasok 170 ezer forintos havi jövedelemmel jelenleg szinte minden hitelintézetnél igényelhetnek szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönt – ha megfelelnek az életkorral kapcsolatos elvárásoknak és a JTM-korlátnak. Minden hitelintézet meghatározhatja, hogy az ügyfél hány éves koráig ad hitelt adóstárs vagy egyéb feltétel nélkül.

A jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) pedig korlátot szab a felvehető hitel havi törlesztőrészletének: az adós valamennyi hitelét és kölcsönét figyelembe véve 500 ezer forint nettó jövedelem alatt a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a jövedelem felét. A bankok a saját adósságfék-szabályaik alapján azonban ennél kisebb összegnél is meghúzhatják a limitet.

Az elmúlt két év igényléseit nézve a személyi kölcsönt igénylők között a nyugdíjaskorúak aránya viszonylag magas, egyharmaduk 65 év feletti a Magyar Cetelem Zrt.-nél. A 65 év felettiek elsődlegesen otthonuk felújítására vesznek fel személyi kölcsönt, ezt követően második helyen az orvosi kezelés áll hitelcélként. A Cetelemnél nincs felső életkori határa az igénylésnek, az ügyfélnek nyugdíjból származó igazolt, rendszeres jövedelemmel kell rendelkeznie.

A Provident ügyfeleinek is a közel harmada nyugdíjas. „A hitelcél nem kerül rögzítésre, kutatásokból tudjuk, hogy a három vezető hitelcél az otthonfelújítás, váratlan kiadás fedezése és háztartási gép vagy berendezés vásárlása az életkortól függetlenül - közölte a Bank360.hu-val a kis összegű (40 ezertől 1,5 millió forintig terjedő), rövid lejáratú kölcsönöket folyósító Provident. Náluk sincs felső korhatárhoz kötve a kölcsönigénylés, és adóstárs bevonását sem írják elő az ügyfél életkorától függően. Ugyanakkor minden hiteligény esetében teljes körűen felmérik a fogyasztó hitelképességét. A feltételek között minimum jövedelmet nem határoznak meg, csak „igazolt, rendszeres jövedelemmel” kell rendelkeznie a kölcsönfelvevőnek. Nem folyósítanak kölcsönt azonban annak, akinek az elsődleges jövedelme időskorúak járadékából származik (ez annak jár, akinek nincs elegendő szolgálati ideje a nyugdíjhoz, az összege 75 év alatti egyedülállónak havi 38 555 forint), alanyi közgyógyellátásra jogosult, vagy valamilyen szociális jellegű támogatásban részesül.

A Cofidis sem közöl felső korhatárt a hirdetményeiben, az adósságrendező hitel esetében a kezes nélküli kölcsönfolyósítás felső életkori határa a futamidő végéig betöltött 84. életév. A nyugdíjas ügyfelek általában előnyben részesítik a telefonos kapcsolatfelvételt, de egyre nagyobb arányban használják az online és videós csatornákat is. A cégnek van olyan hitelterméke (100 ezer és 1,5 millió forint igénylésére), amelynél elegendő havi 70 ezer forintos nettó jövedelem igazolása.

A felmérés eredményei

Ha 170 ezer vagy 208 ezer forint egy nyugdíjas havi jövedelme, akkor szinte minden hitelintézetnél igényelhet szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönt. Korlátot az életkor jelenthet, ami adóstárs bevonását teheti szükségessé, valamint a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató, ami megszabja, hogy a havi jövedelmük alapján maximum milyen magas lehet a törlesztőrészletük.

Kétmillió forintos személyi kölcsönt 170 ezres nyugdíjjal 17,5 százalék körüli teljes hiteldíj-mutatóval lehet most felvenni,

ha az adós a banknál vezetett számlájára utaltatja a járandóságát. Hatvan hónapos futamidővel 49 ezer forint, 48 hónapos futamidővel 57 ezer forint, 36 hónapos futamidővel 71 ezer forint havi törlesztőrészletet kell fizetni a kölcsönért a kalkulátorral elérhető legjobb ajánlatokra.

A közlemény azt írja: az idei medián átlagnyugdíjjal, 208 200 forinttal számolva ezzel megegyező vagy ezekhez hasonló ajánlatokat kapnak a nyugdíjasok személyi kölcsönre. Van olyan bank is, amely a kisebb jövedelemre még nem, de erre már hitelez. A havi törlesztőrészletek között 8 ezer forintos a szórás, ezért a hiteligénylés előtt érdemes összehasonlítani az ajánlatokat és feltételeket, hiszen ezzel jelentős összeget lehet spórolni.

Az átlagnyugdíjnál alacsonyabb havi összeget kapók esetében eltérőek lehetnek a feltételek, hiszen a bankoknál más-más az a limit, amit minimális havi jövedelemként előírnak. Abban is vannak különbségek, hogy hány éves kortól várják el fiatalabb adóstárs bevonását a személyi kölcsön folyósításáért cserébe.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×