eur:
389.02
usd:
359.2
bux:
66422
2024. február 26. hétfő Géza
Nyitókép: RadarBox

Ilyen még sosem történt a Balaton felett, órákig eltartott

Szerdán a Balaton térségében körözött a NATO két repülőgépe is, de nem tudni, hogy pontosan mit csináltak.

Szerdán Magyarországra érkezett Ciprusról egy Airbus KC2 Voyager típusú, légi utántöltésre és csapaszállításra használt gép, amely a brit légierő kötelékébe tartozik. A ZZ343 hívójelű gép délután fél egy körül érkezett meg a Balaton térségébe, és 12 kört írt le a tó felett, majd távozott – írja az Index.

A gép körülbelül 6,7 kilométeres magasságban repült, és nem sokkal 15 óra után kezdte meg a visszautat, vagyis több mint két és fél órát volt a tó felett.

Szinte ezzel egy időben másik katonai célú repülőgép is a Balaton fölé érkezett, amely a hollandiai Eindhovenben szállt fel. A MMF18-as hívójelű, Airbus A330-243 MRTT típusú légi utántöltő gépe kétszer is a Balaton fölött körözött szerdán. Ez a gép először délelőtt fél 12-kor jelent meg a Balaton felett, és ugyancsak 12 kisebb-nagyobb kört írt le, majd délután fél egy körül távozott, és meg sem állt Lengyelországig. Délután három óra körül Délkelet-Lengyelországban, Rzeszów közelében írt le párt kört, majd utána visszaindult Magyarországra, és délután fél négykor ismét a Balaton felett volt. Akkor szintén leírt négy kört a tó felett, majd pontosan délután négykor távozott, és este fél hatkor ismét Eindhovenben landolt.

A portál arra emlékeztet, hogy az MMF18 a NATO-nak az egyik különleges egységéhez, a Multinational Multi-Role Tanker and Transport Fleethez tartozik. Ennek az egységnek a célja, hogy utántöltse az európai légtér felett tevékenykedő gépeket, valamint szükség esetén embereket és eszközöket szállíthatnak a gépek, vagy evakuációra is felhasználhatók. A körkörös útvonalak alapján arra lehet következtetni, hogy itt most a légi utántöltés volt a cél. Hogy milyen gépet töltöttek fel, azt nem lehet tudni.

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Figyelmeztetést adott ki a Ryanair, drágábbak lehetnek a tervezett utak

Figyelmeztetést adott ki a Ryanair, drágábbak lehetnek a tervezett utak

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary bejelentette, hogy a Boeing repülőgépek késedelmes leszállítása miatt idén nyáron magasabb viteldíjakra számíthatnak a nyaralók. O'Leary kijelentette, hogy az eredetileg márciusra várt 57 darab Boeing 737 Max 8200-as késedelmes érkezése miatt a nyári szezonra csak 40-45 gépet tudnak időben leszállítani. A légitársaság a késedelmes repülőgépek okozta kapacitáshiányra hivatkozva akár 10%-os viteldíj-emeléssel is számol – írja a BBC.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×