eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) átveszi Klaus Korhonen finn (b), valamint Axel Wernhoff svéd NATO-nagykövettől az országuk hivatalos csatlakozási kérelméről szóló dokumentumokat a katonai szövetség brüsszeli székházában tartott ceremónián 2022. május 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Magyar álláspont a finn és svéd NATO-csatlakozásról - a nap hírei

Nem a magyarok lesznek az utolsók a NATO ratifikáció szempontjából – tájékoztatott a külügyi tárca. Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Vang Ji államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját. Újabb orosz frontnyitásra készülnek fel az ukrán erők keleten, Sziverszk település térségében.

Nem a magyarok lesznek az utolsók a NATO ratifikáció tekintetében – tájékoztatta a külügyi tárca az ATV Híradóját. A minisztérium közleményében kiemelte: Magyarország mindig is a nyitott kapuk politikáját hangoztatta a NATO-n belül, mind a svédek, mind a finnek irányába tartani fogja az ígéretét. Korábbi hírek szerint a kormányzat februárra ígérte, hogy az Országgyűlés elé terjeszti a svéd és finn NATO-csatlakozást. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében a ratifikációról nem beszélt, de azt kiemelte, hogy a NATO nem egy háborús szövetség, a tagság a közös védekezésen túl semmilyen kötelességet nem jelent, és nem várhatja senki, hogy valamilyen hadicél érdekében a tagok együtt támadjanak meg másokat.

Erkölcsileg helyesnek tartja Ukrajna katonai támogatását a NATO főtitkára, szerinte ez az észak-atlanti szövetség érdekét is szolgálja. Jens Stoltenberg a Müncheni Biztonsági Konferencián kiemelte: az orosz elnök tekintélyelvű államokkal épít kapcsolatokat, hogy biztosítsa a fegyverutánpótlást. A NATO tervezett bővítésével kapcsolatban úgy vélte: nem az a fontos, hogy Finnország és Svédország együtt vagy egymás után csatlakozik-e, hanem az, hogy minél hamarabb taggá váljon mindkét ország. A finn miniszterelnök ugyanakkor a fórumon elmondta, hogy Finnország Svédországgal együtt akar csatlakozni a NATO-hoz.

Orbán Viktor miniszterelnök magánvacsora keretében fogadta Vang Ji államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját - tudatta a miniszterelnök sajtófőnöke. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a nap folyamán jelentette be, hogy Szijjártó Péter miniszter hétfőn Budapesten tárgyal Vang Ji államtanácsossal.

Kiüresített javaslatnak nevezte a miniszterelnök vármegye- és országbérlet bevezetéséről szóló bejelentését az LMP. Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, a kezdeményezést az LMP alapvetően támogatja, azonban a városi közlekedési bérletek kimaradtak a konstrukcióból, pedig az lenne a lényege a rendszernek. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy a klímabérlet bevezetését pártja már egy éve javasolja. A MÁV-Volánbusz csoport Május elsejétől kezdi a vármegye és országbérletek értékesítését.

Elfogták a rendőrök tizenöt órán belül azt a feltételezett támadót, aki vasárnapra virradó éjszaka életveszélyesen megsebesített egy férfit a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az V. kerületi Erzsébet téren történt a támadás, ahol két társaság szólalkozott össze. A vita hevében a támadó egy hegyes eszközzel megszúrt egy férfit, a sértettet életveszélyes sérüléssel kórházba vitték. A feltételezett elkövetőt a rendőrök azonosították, és kőbányai lakásán elfogták. A 18 éves fiatal elszámoltatása folyamatban van.

További 100 millió dollár segélyt ígért a török földrengések áldozatainak az újjáépítésre az amerikai külügyminiszter vasárnap tett látogatása során. Antony Blinken hivatali partnerével oldalán helikopterről szemlélte meg a török – szír határtérségben pusztító földrengés okozta károkat. Az amerikai tárcavezető kiemelte: az újjáépítés hosszú távú erőfeszítés lesz: az újabb támogatás felét a Menekültügyi és Migrációs Vészhelyzeti Segélyalapból, másik felét pedig az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségén keresztül folyósítják.

Újabb orosz frontnyitásra készülnek fel az ukrán erők keleten, Sziverszk település térségében. Ukrán csapatok a hadgyakorlatokat azért tartották, hogy felkészüljenek az ország ellen egy éve kezdett orosz hadműveletek újabb frontjának megnyitására. A sziverszki ukrán ezred parancsnokhelyettese elmondta: ha az orosz erők elfoglalják Bahmutot, hídfőállásként szolgálhat a nyugatabbra található Kramatorszk és Szlovjanszk nagyvárosok elfoglalásához is.

Oroszország részvétele miatt az ukrán parlamenti képviselők bojkottálni fogják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlésének ülését, amelyet jövő héten tartanak Bécsben. A Nép Szolgája párt egyik képviselője az állami televízióban azt mondta: elutaznak Bécsbe, és partnereikkel arról fognak tárgyalni, miként lábalhatna ki az EBESZ a saját működési válságából, amelyet az ukrajnai háború okozott. A közgyűlés mostani ülése egybeesik az Ukrajna ellen tavaly február 24-én megindított orosz háború évfordulójával. A tanácskozás tavalyi házigazdái, Nagy-Britannia és Lengyelország nem engedték meg orosz képviselők beutazását.

Phenjan megerősítette az újabb észak-koreai rakétakilövésről szóló dél-koreai és japán híreket. Az állami hírügynökség azt közölte, hogy előző nap egy interkontinentális ballisztikus rakétát bocsátottak fel. Az újabb észak-koreai rakétakilövésre reagálva, amerikai-dél-koreai légi hadgyakorlatot tartottak vasárnap. A légi hadgyakorlattal Washington megerősítette: sziklaszilárdan elkötelezett a Koreai-félsziget védelme, valamint a kiterjesztett elrettentés iránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×