eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Farkas Ádám szobrász Recski kényszermunkatábor emlékműve című alkotása a Recski Nemzeti Emlékparkban 2020. február 18-án. A Heves megyei Recsken 1950 és 1953 között működött a szovjet Gulág mintájára létrehozott kényszermunkatáborban mintegy 2000 embert őriztek. Mivel a tábor titkos volt, a társadalom nagy része nem tudott arról, hogy embereket visznek oda. A tábor helyén 1996-ban hozták létre az áldozatoknak emléket állító Recski Nemzeti Emlékparkot.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

"Nincs pénzünk másik házra" - Robbanások Recsken, megszólalt a bányatulajdonos

A recski andezitbánya tulajdonosa, Nagy István szerint semmi sem igaz abból, amit az LMP és a Párbeszéd állít a beruházásról, vagyis a helyiek támogatják, előre tudtak a robbantásokról, és azok nem veszélyeztetik a települést. Az InfoRádióban elmondta: minden szükséges engedélyt megszereztek a kitermeléshez, helyi munkaerőt is szeretnének alkalmazni és segítenének a bányához legközelebbi Hunyadi utca szegény lakóinak is.

Recsken a 2001-ben alapított Andezit-Bau Kft. akar bányát nyitni. Nagy Sándor polgármester 2020-ban a koronavírus-járvány ideje alatt nem titkoltan a község adóbevételének megduplázódásában bízva egy személyben dönthetett arról, hogy a 2700 lelkes település támogatja ezt a tervet, ugyanakkor tartottak lakossági fórumokat és egy közmeghallgatást is. Ezeken azonban kevesen jelentek meg.

A bányacég 2021-ben megkapta a környezetvédelmi engedélyt, de a helyszíntől 250 méterre lévő, jellemzően szegény romák lakta a Hunyadi utcában élők minderről valószínűleg nem értesültek vagy nem vettek tudomást róla, ezért

pánikba estek, amikor robbanások hangját hallották, és úgy érezték, hogy megmozdult a föld.

Sokan kimenekültek az utcára, és csak a helyszínre érkező polgármester tudta megnyugtatni őket.

A Szabad Európa január végén járt a helyszínen, és több helybélivel is beszélt, akik ezek szerint már akkor tudták, hogy mire kell számítaniuk.

„Elvileg fognak robbantani. Ha olyan közel robbantanak, akkor lehet, hogy majd ide beomlik a hely” – mondta egy helyi.

„A kis házikónkat elviszi, nekünk nincsen pénzünk más házra” – így a másikuk.

„Ha robbantanak, akkor nagyon nagy a por, ide mind beszáll az egész” – hangzott el a riportban.

A recski polgármester január végén még abban bízott, hogy egyáltalán nem lesz riadalom a robbanások miatt.

„Minket minduntalan megnyugtatnak azzal, hogy a mai robbantási technológia egészen más, mint amit elképzelünk mi egyszerű laikusok. Bízom benne, hogy az így is lesz” – mondta Nagy Sándor polgármester.

Közben két ellenzéki párt politikusai is megjelentek a felbolydult településen. Az LMP szerint a hatalmas zajjal és porral járó bányát a helyiek megkérdezése nélkül nyitják meg a házak közvetlen közelében, ezért a párt Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez és az ombudsmanhoz fordul. Erről Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke beszélt Recsken. Azt is megemlítette, hogy az Andezit-Bau Kft.-ben 2020-ban résztulajdont szerzett Kósa Lajos fideszes politikus ügyvédje.

Recskre utazott a Párbeszéd társelnöke is. Tordai Bence közérdekű adatigényléssel akarja megszerezni a beruházás engedélyezési dokumentumait. „A járvány leple alatt nyomtak át egy olyan beruházást, amely az utolsó lakóházaktól 200 méterre folyamatos robbantásokkal járna, csak azért, hogy újabb köveket termelhessenek ki és szállíthassanak a fideszes építkezésekre” – mondta Tordai Bence.

A recski andezitbánya tulajdonosa, Nagy István szerint semmi sem igaz abból, amit az LMP és a Párbeszéd állít a beruházásról, vagyis a helyiek támogatják, előre tudtak a robbantásokról, és azok nem veszélyeztetik a települést. Nagy István az InfoRádióban elmondta, minden szükséges engedélyt megszereztek a kitermeléshez, helyi munkaerőt is szeretnének alkalmazni, és segítenének a bányához legközelebbi Hunyadi utca szegény lakóinak is.

„A polgármester úrral közösen tervezünk egy olyan oktatási programot, ahol a képzetlen embereket különböző munkarészekre be lehet tanítani a bányában használható eszközökhöz, gépekhez. Amikor a bánya teljes kapacitással termel, 25-30 embernek ad stabilan munkák. Ezek közül 20 százalék fizikai munka, segédmunkás, őr, portás, hasonlók, egy része gépkezelő, gépkocsivezető, aki szállítja az árut, a többi része meg mérleges, adminisztrátor. Több éve már tízmillió forintot meghaladó nagyságrendben tao-pénzeket utalunk, illetve az iparűzési adó várhatóan 80-100 millió forint lesz évente a termelés beindulás után, erre számíthat az önkormányzat” – mondta Nagy István.

A cég vezetője azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a földmunkák megkezdése előtt

300 tonna szemetet, egyebek mellett hűtőszekrényt, lopott kocsit és állati tetemet szállítottak el

a régi-új recski bánya helyszínéről.

Arról is beszámolt, hogy sok helyen végeztettek független szakértővel rezgésméréseket a robbanás idején, minden érték az engedélyezett mérték 10-15 százalékát érte csak el. A bányához legközelebbi házaktól elmondása szerint 500 méterre folyik a termelés, más kérdés, hogy a bánya határa ennél közelebb van a településhez.

A robbantások előtt a törvényben meghatározott módon jártak el, felhívják a lakosság figyelmét, meg van határozva az is, előtte fél órával, öt perccel milyen dudaszóval kell figyelmeztetést adni, de kint van az önkormányzat honlapján is. Hozzátette, a robbantást nem a bánya, hanem arra specializálódott szakértő cég végzi.

Nagy István úgy tervezi, hogy már március-áprilisban termelhet a bánya. Az eleinte kikerülő anyagot a bányaudvar és a környező utak javítására használnak.

A Nemzeti Cégtár adatai szerint az Andezit-Bau Kft.-nek 2021-ben nem volt sem árbevétele, sem foglalkoztatottja.

(Nyitóképünkön Farkas Ádám szobrász Recski kényszermunkatábor emlékműve című alkotása a Recski Nemzeti Emlékparkban 2020. február 18-án. A Heves megyei Recsken 1950 és 1953 között működött a szovjet Gulág mintájára létrehozott kényszermunkatáborban mintegy 2000 embert őriztek. Mivel a tábor titkos volt, a társadalom nagy része nem tudott arról, hogy embereket visznek oda. A tábor helyén 1996-ban hozták létre az áldozatoknak emléket állító Recski Nemzeti Emlékparkot.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×