eur:
389.14
usd:
358.94
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Nyilvánosságra került az ellenzéki kampányfinanszírozási ügy kulcsdokumentuma

A parlamenti honlapon elérhető az eredetileg 2052-ig titkosított teljes dokumentum.

A parlament honlapján megjelent a hivatalos dokumentum arról, mi áll a 2022-es választások pártfinanszírozásairól szóló jelentésben, amit elvileg 2052-ig titkosítottak - írja a Blikk.hu.

Mint az Infostart is megírta, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetője a napokban ismételten kérvényezte a titkosítás feloldását, így fény derülhet arra, mi áll a korábban 2052-ig titkosított jelentésben.

A dokumentum címe: "Az egységes ellenzék külföldi kampánytámogatásának áttekintése".

A leírtakból kiderül, hogy az ügyben a NAV költségvetési csalás, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pedig pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást. Az elsődleges vizsgálati adatok megerősítették, hogy az Action For Democracy (AD) nevű szervezet összesen 1 848 603 106 forint támogatást utalt ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM, a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki tömörülés) számlájára, nyolc alkalommal. Ebből az összegből az MMM 2022. március-július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a Dat-Adat csoportnak. Az AD a már ismert összegen és felhasználón kívül további három magyarországi jogi személynek is utalt jelentősebb összegeket. Az Oraculum 2020. Kft. 1 milliárd forintot, a már említett Dat-Adat csoporthoz tartozó Dat-Adat Professional Kft. 148 millió forintot, a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. 3,5 millió forintot kapott az amerikai civil szervezettől.

Jelenleg a Nemzeti Információs Központ vizsgálja, hogy az érintett magyar civil szervezet és cégek mire használták fel a külföldről kapott támogatást.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna az elmúlt hetekben több kimagaslóan fontos orosz radarállomásra is csapást mért, ez pedig éppen a legfontosabb szövetségesüknél, az Egyesült Államoknál okozott feszültséget – írja a The Washington Post. Rusztem Umerov, az ukrán védelmi miniszter kedden adott interjút a Reutersnek, amelyben számos témát érintett. Beszélt az érkező F-16-os vadászgépekről, a frontvonal állásáról, valamint az oroszok várható lépéseiről is. Elmondta, hogy Moszkva várhatóan 2-300 ezer új katonát küld majd Ukrajna ellen. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×