eur:
395.3
usd:
371.87
bux:
66257.31
2024. április 16. kedd Csongor
A Sándor-palota által közzétett képen Milo Djukanovic montenegrói államfő beír a vendégkönyvbe a Sándor-palotában, ahol fogadta Novák Katalin köztársasági elnök (b) 2023. január 12-én.
Nyitókép: MTI/Sándor-palota

Novák Katalin: Montenegrónak az Európai Unióban a helye

A köztársasági elnök fogadta Milo Djukanovic montenegrói elnököt a Sándor-palotában.

A Sándor-palota közleményében azt írták: a két államfő megbeszélésén szó esett a Magyarország és Montenegró közötti együttműködésről, valamint az elmúlt időszak kihívásairól, az ukrajnai háborúról, a koszovói, illetve a bosznia-hercegovinai helyzetről, valamint a Nyugat-Balkán európai uniós integrációjáról.

A magyar álláspont szerint az elmúlt időszak kihívásai még inkább rámutatnak arra, hogy az Európában jelentkező problémák csak a nyugat-balkáni országok bevonásával és mielőbbi integrációjával kezelhetők, Európa biztonságának pedig fontos feltétele a nyugat-balkáni régió stabilitása - hangsúlyozták.

Novák Katalin biztosította Montenegró elnökét, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett támogatója Montenegró, valamint a térség mihamarabbi európai uniós integrációjának.

Milo Djukanovic elismeréssel szólt a magyar családpolitikai intézkedésekről, valamint a két ország közötti gazdasági, turisztikai, oktatási, tudományos együttműködésekről és Magyarország elkötelezettségéről a nyugat-balkáni országok integrációjában.

Úgy fogalmaztak: a megbeszélésen szóba került a déli útvonalon felerősödő migrációs nyomás is, a két elnök egyetértett abban, hogy az illegális migrációt meg kell állítani.

Novák Katalin rámutatott, Magyarország 2015 óta nagy erőfeszítéseket hajt végre, hogy megvédje az Európai Unió határait az illegális migrációtól.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×