eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Havazások jönnek – figyelmeztet a Magyar Közút

A téli időjárás már a múlt hét végén megérkezett az ország egyes tájaira. Mostantól az ország több pontján készülnie kell az autósoknak a fagyokra, adott esetben havazásra.

Az első igazán téli időjárás az ország északi részébe köszöntött be pénteken és szombaton, egyes helyeken vasárnap, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. A hegyvidéki szakaszokon közlekedők már igazi havazást is láthattak a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai péntektől már aktív előszórási munkálatokat végeztek ezekben a térségekben. Hóeltakarításra még nem volt szükség, a síkosságmentesítéssel elérhető volt, hogy csak nedves, sónedves legyen az aszfalt.

Mindemellett az elmúlt napokban az ország más részeiben is kellett megelőzésképpen síkosságmentesítési munkákat végeznie a cégnek, ugyanis sok helyen találkozhattak már a közlekedők talaj menti fagyokkal. Emiatt többeknek jeget kellett kaparniuk az autóikról és nehezebben nyílhattak a szabadban hagyott járművek ajtói.

"Az elmúlt napokban az országos közúthálózatra több mint 800 tonnányi útszóró sót juttattunk, illetve közel 60 000 liternyi kalcium-klorid-oldatot. Ennek megfelelően a kezelésünkbe tartozó országos utakon nagyobb fennakadás nem volt. Az Útinform jelentései szerint is döntő többségében sónedvesek vagy nedvesek voltak csak az utak. Ugyanakkor

most már készülnie kell arra az autósoknak, hogy a hajnali, reggeli órákban fagyok lesznek és páralecsapódás is várható,

illetve több, magasabban fekvő területen csapadék esetén kisebb havazásra is számítani kell. Ez utóbbi főleg az Alpokalján vagy a magasabban fekvő területeken valószínű a napokban" - mondta az InfoRádióban Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

A cég november 10-e óta a téli üzemeltetési időszakban van, ami azt jelenti, hogy a 80 mérnökségükön keresztül mintegy 2500 munkavállaló dolgozik 12 órás váltott műszakokban, hogy a nap m inden órájában szolgálatot tudjanak teljesíteni. Országosan 700 munkagéppel rendelkeznek, illetve 100 önjáró hómaróval is – utóbbiakat lehet bevetni hófúvásos helyzetekben. Ezek mellett még több száz rakodógép is van a mérnökségi telephelyeken.

Ki takarítja a havat?

A Magyar Közút az országos utakat – vagyis a településeket összekötő fő- és mellékutakat, illetve ezen utaknak a településeken átvezető szakaszait – kezeli. Közel 300 kilométernyi gyorsforgalmi út is hozzájuk tartozik, olyan, mint például az M0 vagy az M2.

Fontos változás ugyanakkor, hogy szeptember 1-jétől már az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. társasághoz tartozik 1237 kilométer autópályaszakasz.

Plusz van még 140 000 kilométernyi települési önkormányzati út.

Mindemellett Budapesten belül is van egy "csavar", itt a fő- és tömegközlekedési útvonalakat a Fővárosi Önkormányzat, illetve az ő cége, a Budapest Közút Zrt. üzemelteti, minden más utat pedig a kerületi önkormányzatok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×