eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A minisztériumok átalakításáról döntött az Országgyűlés - a nap hírei

Nem változtatott a 13 százalékos alapkamaton a Monetáris Tanács és a kamatfolyosó két széle sem változik. Jelenleg 86 százalékos a hazai földgáztárolók töltöttsége.

Megszavazta az Országgyűlés a minisztériumok átalakítását. December 1-jétől létrejön az Energiaügyi Minisztérium, és a beruházási tárca neve Építési és Közlekedési Minisztériumra változik. Január 1-jétől pedig létrejön a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az Energiaügyi Minisztérium létrehozását a kormány azzal indokolta, hogy a háború és a szankciós energiaárak egységes energiairányításra van szükség. Az új tárca a Technológiai és Ipari Minisztérium átnevezésével jön létre. Vezetője Lantos Csaba lesz. Az új struktúrában a közlekedéssel összefüggő feladatokat az építésügyi tárca veszi át, amelynek új neve Építési és Közlekedési Minisztérium lesz. Január 1-jétől a minisztériumok felsorolása kiegészül a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, vezetője Nagy Márton lesz.

Megszavazta a szociális törvény tiltakozást kiváltott módosítását az Országgyűlés kormánypárti többsége. A módosítás kimondja, hogy mindenki felelős önmagáért. A szavazással egyidőben a Kossuth téren tiltakozó demonstrációt és flashmobot tartott több mint 30 szociális szervezet és a Civil Bázis nevű politikai mozgalom. Az LMP már a szavazás előtt közölte, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a módosíts miatt.

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adóváltozásokat. Januártól értékhatártól függetlenül választható az átalányadózás és egységessé válik az iparűzési adó egyszerűsített megállapítási módja. További egy évig 0 százalékos lesz a reklámadó, két évig 5 százalékos lesz az újlakás értékesítésének áfája, és megszűnik az illetékbélyeg.

Megszavazta az Országgyűlés, hogy a kormány 180 nappal meghosszabbíthassa a veszélyhelyzetet, egyben a veszélyhelyzet alatt hozott intézkedéseket. A döntés a többi között a hatósági árakat, a takarmány- és élelmiszerellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedéseket, a kamatstopokat, az energiaárakat érintő intézkedéseket érinti.

Az előzetes várakozásnak megfelelően nem változtatott a 13 százalékos alapkamaton a Monetáris Tanács és a kamatfolyosó két széle sem változik. Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint az október közepén meghozott jegybanki intézkedések sikeresek voltak, azokat a kockázati megítélés tartós és folyamatos javulásáig fenntartják, emiatt a szigorú monetáris kondíciók hosszú ideig fennmaradnak. Hozzátette: az elmúlt hónapokban döntő részben az élelmiszerárak emelkedése okozta az infláció további emelkedését, ez a tendencia várhatóan továbbra is fennmarad.

Javította a magyar gazdaság idei növekedési-, de rontotta inflációs előrejelzését az OECD. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 6 százalékos növekedést vár idén, ugyanakkor jövőre a korábban jósoltnál alacsonyabb, 1,5 százalékos növekedésre számít. A szervezet idén 13,5, jövőre 12,7 százalékos inflációt jósol. Az OECD várakozása szerint a munkanélküliség idén 3,5, jövőre viszont 4,5 százalékos lesz Magyarországon.

Jelenleg 86 százalékos a hazai földgáztárolók töltöttsége. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint csaknem 5 és fél milliárd köbméter van betárazva, ez az egy évvel ezelőtti mennyiségnél 19 százalékkal több, és meghaladja az éves lakossági fogyasztást.

Bezárnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának épületei – írja az Eduline, egy dékáni utasításra hivatkozva. Az ELTE TTK épületeiben december 5-e és február 26-a, vagyis az elhalasztott őszi és az előrehozott tavaszi szünettel meghosszabbított vizsgaidőszak idején csak temperáló fűtés lesz, folyamatos munkavégzést nem engedélyeznek ezekben az épületekben, ahová csak a kutatók korlátozott számban léphetnek majd be. Vizsgákat sem tartanak majd a kampuszon, az írásbeliket és szóbeliket külső helyszíneken és online szervezik meg.

Huszonkét kisgyermekes család otthonfelújítási támogatását, összesen hatvanhatmillió forintot szerzett meg egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezet, amelynek tagjai visszaéltek kisgyermekes családok helyzetével, amikor adataik felhasználásával állami támogatáshoz, utófinanszírozásra nyújtottak be kérelmeket. A 22 igényléssel így összesen 66 millió forinthoz jutottak, de további, csaknem 600 millió forint jogosulatlan igénylés is feltehetően a tagokhoz köthető.

A főváros és Pest megye ötven településének hulladékgazdálkodását ellátó közös vállalat létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot a Mol és a Budapesti Közművek. Az új társaság július 1-jétől, az országos hulladékgazdálkodási modellre átállást követően látja majd el a központi régió szolgáltatásait. A fővárosi hulladékgazdálkodást jelenleg ellátó eszközpark az új gazdasági társaság tulajdonába kerül.

Tóth Krisztina kapja az idei Bertók László Költészeti Díjat. Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a költészeti díjat, amelyet ezúttal a József Attila-díjas költő, író, műfordító veheti át eddigi életpályája elismeréseként. Az ünnepélyes díjátadót december 6-án tartják a pécsi Kodály Központban. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik; eddig nyolc verseskötete látott napvilágot. Költészete mellett prózai, gyermekirodalmi, drámaírói és műfordítói munkássága is jelentős.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×