eur:
393.46
usd:
368.23
bux:
65971.91
2024. április 24. szerda György
Számlálóbiztos (b) egy budapesti családnál 2022. október 20-án. A népszámlálási kérdőívek online kitöltési szakaszának lezárulása után ezen a napon megkezdődött a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza, amely október 20-tól november 20-ig tart.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ki kell mozduljon otthonról, ha szeretné magát megszámoltatni

Akik eddig nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, pótösszeírás keretében november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.

Lezárult a 2022. évi népszámlálás második, számlálóbiztosi szakasza – írja a Központi Statisztikai Hivatal közleményében.

A mintegy 23 ezer számlálóbiztos országszerte ötmillió címet, ezen belül 4,6 millió lakcímet, illetve további mintegy négyszázezer egyéb címet, nyaralót, üres telket, valamint különféle intézmények címét ellenőrizte. Az internetes önkitöltési szakaszban rögzített hétmillió kérdőívvel együtt

már 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe.

A népszámlálás végrehajtásának a számlálóbiztosok voltak a főszereplői, áldozatos tevékenységük elengedhetetlen volt a népszámlálás sikeres lebonyolításához. Köszönjük a háztartások együttműködését is – mondta Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője.

A válaszadás a népszámlálásról szóló törvény értelmében kötelező. Akik korábban, az online adatszolgáltatási időszakban nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és a számlálóbiztosoknak sem sikerült elérniük a november 20-án zárult összeírói időszakban, pótösszeírás keretében

november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.

A pótösszeírás lebonyolításáról a jegyzők gondoskodnak. Kijelölik, hogy a polgármesteri hivatalban vagy a közös önkormányzati hivatalban mikor és hol tudnak jelentkezni az adatszolgáltatók. A pótösszeírás során – a számlálóbiztosi szakaszhoz hasonlóan – a kérdőíveket számlálóbiztosok töltik ki az adatszolgáltatók válaszai alapján. Az adatszolgáltatás a lakáskérdőív kitöltésével kezdődik, majd a személyi kérdőívek következnek. Ebból annyit kell kitölteni, ahány személyt korábban nem írtak össze: ha valaki kimaradt, akkor a lakás kérdőív mellett minden személyről készül személyi kérdőív.

Aki megtagadja a válaszadást, közigazgatási eljárás keretében akár 200 ezer forint pénzbírsággal is sújtható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×