eur:
394.55
usd:
370.74
bux:
66469.84
2024. április 16. kedd Csongor
António Guterres ENSZ-főtitkár (b) és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter, az esemény elnöke sajtótájékoztatót tart az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 17-én. A november 18-ig tartó klímakonferencián mintegy 200 ország küldöttsége vesz rész.
Nyitókép: António Guterres ENSZ-főtitkár (b) és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter, az esemény elnöke sajtótájékoztatót tart az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 17-én. MTI/EPA

Elégedetlen az ENSZ klímacsúcs eredményeivel az Európai Bizottság elnöke - a nap hírei

Nem hozta a várt eredményeket a hétvégén Egyiptomban zárult ENSZ klímacsúcs az Európai Bizottság elnöke szerint. Hétfőtől november 28-ig már csak a települési jegyzőt felkeresve lehet kitölteni a kérdőíveket a kötelező népszámláláson. Látványos ceremóniával nyitották meg Katarban a 2022-es labdarúgó világbajnokságot.

Nem hozta el a várt eredményeket a hétvégén Egyiptomban zárult ENSZ klímacsúcs az Európai Bizottság elnöke szerint. Előzőleg Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos is csalódottságát fejezte ki. Ursula von der Leyen úgy fogalmazott: nem történt előrelépés a világ legnagyobb kibocsátóinak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalása, sem pedig az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalások tekintetében. Ugyanakkor üdvözölte, hogy a részt vevő országok kompenzációs ENSZ-alap létrehozásában állapodtak meg, amely az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő országoknak nyújt támogatást.

Újabb rakétatámadások érték a zaporizzsjai atomerőművet, az orosz és ukrán erők ismét egymást vádolják a robbantásokkal. Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megerősítette, hogy az atomerőmű térségében több mint tíz robbanás hallatszott, és a nukleáris létesítmény területén több épület megrongálódott. Orosz katonai közlés szerint az ukrán haderő 14 lövedéket lőtt ki a létesítményre és kettő eltalálta a létesítményt tápláló távvezetéket A háttérsugárzási szintje a tábornok szerint normális. Közben az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom közleményében azt írta, hogy vasárnap reggel óta lövik az orosz erők a zaporizzsjai atomerőművet.

Hétfőtől november 28-ig már csak a települési jegyzőt felkeresve lehet kitölteni a kérdőíveket a kötelező népszámláláson a pótösszeíráson. A számlálóbiztosok november 20-ig keresték fel azokat, akik nem éltek korábban az online kitöltés lehetőségével. Az adatgyűjtésben érintett mintegy 5 millió cím 63 és fél százalékából, 3,2 millió címről összesen csaknem 7 millió személyi kérdőív érkezett online a rendszerbe. íhétfőn este 6 órától Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Magyarország a konzervatív blokk reménysége lett a szabad világban - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Mexikóban, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciáján. Gulyás Gergely a CPAC tanácskozásán úgy fogalmazott: ez a bizonyíték arra, hogy a konzervatív kísérlet sikeres lehet. Mint mondta: ha megbízható és igaz információ terjedne el Magyarországról, az komoly kockázatot jelentene a baloldali és a progresszív liberálisok számára. Megjegyezte: minél inkább kritizálják Magyarországot a külföldi kormányok, annál nagyobb a befektetőik érdeklődése az ország iránt.

Kötelességnek nevezte a magyar gazdák munkájának elismerését Nagy István agrárminiszter az idei évi termésért hálát adó istentiszteleten Mosonmagyaróváron. A hálaadó nap hagyományát 2018-ban hívták újra életre. A miniszter szerint egy világjárvány kellett ahhoz, hogy rádöbbenjünk, mekkora érték, hogy az agráriumban hivatásszerűen dolgozó emberek biztosítják a mindennapi kenyeret, munkát és élelmet adnak családoknak. A háború pedig megmutatta azt, hogy mekkora jelentősége van az önellátásnak egy nemzet életében.

Holnap állítják fel az Ország Karácsonyfáját a Parlament előtti Kossuth téren. A felajánlások közül idén egy 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőre esett a választás, amely eddig egy apci családi ház kertjét díszítette. A fenyőfát egy 130 centiméter magas és több mint 1 méter széles, háromdimenziós hatású, nyolcágú csillag alakú, LED fénnyel világító csúcsdísz ékesíti majd. Vízkereszt után a faanyagot, tűzifaként rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala.

Visszaállította Donald Trump fiókját a Twitter. A döntést Elon Musk, a platform új tulajdonosa jelentette be. Kezdeményezésére előzőleg szavazáson kérdezték meg a visszaállításról a mikroblog felhasználóit, és a több mint 15 millió voksoló csaknem 52 százaléka a volt amerikai elnök javára döntött. Donald Trump azonban úgy nyilatkozott, hogy nem kíván visszatérni a Twitterre, hanem elsődlegesen továbbra is az általa létrehozott közösségi oldalra, a Truth Socialra támaszkodik.

Látványos ceremóniával nyitották meg Katarban a 2022-es labdarúgó világbajnokságot. A nyitóünnepség a katari sejk, Tamim bin Hamad Al Thani beszédével zárult. A nyitómérkőzésen a házigazda Katar 2-0-ra kikapott Ecuadortól. A Közel-Keleten először rendeznek vb-t, és az is először fordul elő, hogy télen bonyolítják le a tornát, Katarban viszont éjszaka sem lesz 22 foknál hűvösebb. A vb 64 találkozóját öt város nyolc stadionjában bonyolítják le. A futball-vb a december 18-i döntővel zárul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×