eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Lánchíd felújítása miatt a budai alsó rakpart lezárt szakasza 2022. június 20-án. Ettől a naptól augusztus közepéig ideiglenesen lezárták a Halász utca és a Döbrentei tér közötti rakpartszakaszt a közúti forgalom elől. A pesti alsó rakparton ebben az időszakban a hét minden napján, így hétvégente is lehet majd gépjárművel közlekedni.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Magyarország tájékoztatja az EU-t a jogállamisági eljárás lezárásáért végzett tevékenységről - a nap hírei

Az atomenergiára vonatkozó uniós szankciós csomag alól is mentességet kér majd Magyarország - erősítette meg a miniszterelnök. Holnap tájékoztatja Magyarország Brüsszelt a jogállamisági eljárás lezárása érdekében elvégzett munkákról. Az oktatás fejlesztését, a pedagógusok megbecsülését követelve alkottak élőláncot diákok, tanárok, szülők Budapesten és vidéken.

Az atomenergiára vonatkozó uniós szankciós csomag alól is mentességet kér majd Magyarország–erősítette meg rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor megismételte: a kormány sosem támogatta a büntetőintézkedéseket, és ezután sem fogja. Egyben megismételte: a legfontosabb gazdasági és politikai kérdés ma az energia, ezért volt szükség a kormány átalakítására. Szerinte gondoskodni kell a biztonságos és megfizethető energiáról és növelni kell a saját erőből előállított energia mennyiséget. Ez lesz a feladata Lantos Csabának az újonnan felállított energiaügyi minisztérium élén. A kormányfő a másik fontos feladatnak a hadiipar felfejlesztését nevezte. Mint fogalmazott: ezt a feladatot bízta Palkovics Lászlóra.

Magyarország mindent megtett azért, hogy határidőre teljesítse 17 vállalását az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében - jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben. Varga Judit hangsúlyozta: Magyarország intenzív tárgyalási folyamatban, mélyreható munkában van az Európai Bizottsággal, konstruktív és szakmai párbeszéd zajlik Brüsszel és Budapest között. Hozzátette: Magyarország szombaton hivatalos levélben tájékoztatja a brüsszeli testületet az elvégzett munkáról.

Az oktatás fejlesztését, a pedagógusok megbecsülését követelve alkottak élőláncot diákok, tanárok, szülők Budapesten és vidéken péntek reggel az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében. Az országos tiltakozó akció résztvevői a fővárosban a Kossuth Lajos térről indulva alkottak élőláncot. A demonstrációt támogatta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete is. Este tiltakozó akciót is tartottak Budapesten.

Elutasította az Alkotmánybíróság a kata törvény- módosítása ellen benyújtott ellenzéki beadványt. Az indítványozók álláspontja szerint a központi adónemet szabályozó törvényt előkészítése, elfogadása és kihirdetése az Alaptörvényben foglalt garanciák megsértésével történt, így sérült a jogbiztonság követelménye. Az Alkotmánybíróság szerint az alaptörvény nem teszi lehetővé, hogy a testület az alaptörvényi rendelkezéseken kívüli eljárási követelményeket is számonkérjen a törvényalkotón.

December közepétől szabad a Lánchíd a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára - erősítette meg Facebook oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely megerősítette: az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása. A munkálatok következő üteme a gyalogosok által használható szakaszok megújítása lesz, ezért a gyalogosok várhatóan csak 2023 őszén vehetik birtokba az átkelőt.

Elindult a kormány barnakőszén programja. A villamosenergia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos szerint a program az intézmények százainak nyújt biztonságot a fűtési időszakban. Riz Gábor azt mondta: Magyarország rendelkezik a társadalom és a gazdaság számára alternatívát jelentő energiaforrásokat és azok felhasználási lehetőségeit tartalmazó energiastratégiával.

Újabb bejelentés várható jövő héten a BMW debreceni beruházásáról, amely ezáltal még többről fog szólni, mint amit eredetileg terveztek - tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter Münchenben. Szijjártó Péter azt mondta: Debrecenben nem pusztán Európa, hanem az egész világ egyik legmodernebb gyárát hozzák létre. Hangsúlyozta, hogy az autóipari konszern beruházása a magyar gazdaság sikertörténete lesz, a német vállalat olyan gyárat épít Magyarországon, amelynek működésében a környezetvédelmet és a versenyképességet ötvözik.

Átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása – hívta fel a figyelmet közleményében a Mol. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy az ország minden részén fennmaradjon az ellátás. Az olajtársaság szerint a határozatlan időre szóló korlátozás csak olyan kutakat és kiskereskedőket, 194 viszonteladót érint, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel. Hangsúlyozzák: a Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, ami teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel.

Beigazolódott, hogy szabotázs történt az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetékeknél szeptember végén, miután robbanóanyag nyomára bukkantak a rongálás helyszínén - közölte a svéd ügyészség. A Balti-tengerben lefektetett gázvezetéken szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Már akkor felmerült a gyanú, hogy szabotázs történt. Vlagyimir Putyin orosz elnök elsősorban Londont hibáztatta a történtek miatt, míg nyugati országok Oroszország felelősségét firtatták.

Megérkezett a fenyőfa és a karácsonyi díszítés a Vatikánba. z idén az Appenninekből származó 26 méter magas jegenyefenyőt állítják fel a Szent Péter téren. A fát a Vatikán Állam színeit idéző arany- és ezüstgömbökkel öltöztetik fel, a kisebb díszeket pedig Abruzzo tartomány településeinek iskolásai, idősei készítették. A fa idén is a tér közepén magasló ókori obeliszk mellé kerül, amely elé majd a betlehemet építik. A gyertyagyújtás és a betlehem avatását december 3-án tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×